Аспарагус (Зайча сянка) - Действие и приложение:

Има диуретично действие, разширява кръвоносните съдове и снижава повишеното артериално налягане. Забавя сърдечната дейност, потиска обмяната на веществата, засилва сърдечните съкращения.

В народната медицина дрогата се прилага при отоци и задръжка на течности в организма, при хипертония и други заболявания на сърдечносъдовата система. Прилага се още при бъбречнокаменна болест, трудно уриниране, заболявания на простата и заболявания на черния дроб. Препоръчва се като средство за увеличаване на млякото у кърмещи жени.

Начин на употреба - Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога и 250 см 3вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Аспарагус (Зайча сянка) - Описание:

Аспарагус (Зайча сянка)

Многогодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, високо до 150 см, с клонки, които излизат под остър ъгъл. Листата са във вид на малки безцветни люспи. В техните пазви се развиват видоизменени клонки (филокладии), които са нишковидни, дълги до 3 см, събрани в снопче от 3 до 6.Филокладиите заместват листата. Цветовете са звънчевидни с шестделен околоц-ветник. Мъжките цветове са 2 пъти по-едри от женските. Плодът е червена, сферична, 6-семенна ягода (5 - 6 мм в диаметър). Коренището е дебело, хоризонтално, светлобежово, от което излизат много шнуровидни корени. От коренището се развиват вертикални издънки, които носят спирално разположени едри люсповидни листа. Тези издънки, събрани от култивирани вариетети, са използуват като деликатесен зеленчук. От диворастящото растение са горчиви и не се употребяват за ядене.

Аспарагус (Зайча сянка) - Използвани части:


Още по темата Синдром на АйзенменгерПростатит - възпаление на простатната жлезаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIПрез зимата се наблюдават повече инфарктиЗа лечебни цели се използува коренището с корените (Rhizoma et Radix Asparagi), събрани през септември - ноември.

Аспарагус (Зайча сянка) - Начин на приложение:

Дрогата се прилага под форма на запарка. Две супени лъжици дрога се запарва с 500 г кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 60 мин. Запарката се прецежда и от нея се пие 3 пъти дневно по 150 г 15 мин преди ядене.

Аспарагус (Зайча сянка) - Лечебни съставки:

Инулин, аспарагинова киселина, 8 фруктоолигозахариди. Изолирани са още ситостерол, сарсасапогенин и 9 стероидни гликозида, наречени аспарагозиди. Другите съставни съединения включват аспарагин, тирозин, сукцинова киселина, аргинин, мазнини и захари.

Аспарагус (Зайча сянка) - Къде се среща?

Среща се като диворастящо растение из влажните, тревисти места и храсталаци на страната.

Asparagus - Wikipedia, the free encyclopedia

Everything About Asparagus... and More!