Бял имел - Действие и приложение:

Понижава високото артериално налягане, нормализира ниското и подкрепя натрупването на калций в костите. Това е една билка с отличен ефект върху вегетативната нервна система и е от съществена полза при хормонален дисбаланс при жените в периода на перименопаузата, климакса и дните около цикъла (елиминира неприятните симптоми свързани с предменструален синдром).

Бял имел - Описание:

Бял имелГоло полупаразитно храстче със стъбло, високо до 100 см, вилужно разклонено. Листата срещуположни, жълто-зелени, месести, презимуващи, продълговати до ланцетни, дълги 2-8 см, широки до 3 см, целокраини, с 3-7 успоредни жилки без разклонения. Цветовете дребни, едноиолови, събрани в сбити групички по 5-7 в пазвите на листата. Двудомно растение. Мъжките цветове с 4-делно венче, без чашка и с 4 тичинки, сраснали с дяловете на венчето, а женските със слабо забележима 4-зъбчеста чашка и 4 венчелистчета във вид на месести люспи. Яйчникът долен. Плодът бяла кълбеста лепкава едносеменна ягода, която полепва по краката на птиците и по този начин се пренася по други дървета.

Бял имел - Използвани части:


Още по темата Остеопороза - Симптоми и Лечение на ОстеопорозаОстеопорозаБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопорозаЛекарствата трябва да се пият с чешмяна вода

В съвременната медицина се използуват листата заедно с клонките (дрога Herba Visci) или само листата (Folia Visci), които се берат през март и април.

Бял имел - Начин на употреба:

Приготя се отвара от 1 супена лъжица дрога в 500 см3 вода, като се вари 10 - 15 мин. Прецежда се. Употребява се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Може да се приготви воден извлек - 1 чаена лъжичка дрога се залива с 250 см3 вода и се оставя да кисне 8 часа. Приема се по 1 винена чаша 2 - 3 пъти на ден.

Да се има предвид, че в големи дози дрогата е отровна и не трябва да се употребява дълго време.

Бял имел - Лечебни съставки:

Съдържа витамин С, восъци, смолисти вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди танини, олеанолова киселина и токсин с белтъчна природа — вискотоксин.

Бял имел - Къде се среща?

Паразитира върху различни овощни и други (широколистни и иглолистни) дървета. Често се среща в Източна България, по-рядко в останалите части на страната. Цъфти март - май.