Бял равнец

Бял равнец – Действие и приложение

Бял равнец – Начин на употреба

Бял равнец – Използвани части

Бял равнец – Съставки

Бял равнец – Къде се среща

Бял равнец – Действие и приложение

Бял равнец притежава противовъзпалително действие за лечение на фебрилни състояния. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Бял равнец се използва за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди. Има известно ободряващо и болкоуспокояващо действие.

Бял равнец – Начин на употреба

Приготвя се запарка, като 15 г оситнен бял равнец се залива с 200 см3 вряща вода. След като изстине, запарката се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. Запарката трябва да се прилага в продължение на 1—2 седмици, за да се получи добро лечебно действие.

Бял равнец – Използвани части

За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Millefolii) и надземната част (Herba Millefolii) на бял рявнец, отрязана 15—20 см от върха.

Цветове на бял равнец

Бял равнец – Съставки


Още по темата ДифтерияХемороидиДиарияДискинезияЕндометриоза - Симптоми и Лечение на ЕндометриозаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияВ надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена α-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: α - и β-пинен, циенол, туйон, камфора, борнеол, сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.

Бял равнец – Къде се среща

Бял равнец расте по тревистите места, край пътищата, по ливадите, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина.