Бяла бреза - Действие и приложение:

Бялата бреза действа пикочогонно, диуретично, общоукрепващо.

Брезовите листа те са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания

Бяла бреза

Външното прилагане на спиртни извлеци от бреза дава добри резултати при вяло гранулиращи рани, при декубитуси, както и при кожни екскориации и ерозии. Брезовите пъпки се използуват и за бани при хронични екземи. За лечение на кожни заболявания се прилагат мази, в състава на които влиза брезов катран, притежаващ изразено антисептично и кератолитично действие. Брезовият катран влиза в състава на мазта на Вишневски, широко използувана за лечението на ранили язви.

В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрит, язва, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.

Бяла бреза - Описание:

Високо до 25 м дърво или храст до 2 - 3 м, с гладка, тънка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клони са прави, по-старите са увиснали, осеяни със смолисти брадавички. Листата са ромбовидни или сърцевидни, заострени на върха, по ръба двойно назъбени, в основата си целокрайни; отгоре листата са тъмни и лъскави, докато отдолу са по-светлозелени. Мъжките съцветия са дълги, цилиндрични, увиснали реси, а женските - къси, изправени, цилиндрични, 2 - 4 см дълги и 8 - 10 мм в диаметър. Цъфти през пролетта.

Бяла бреза - Използвани части:

За лечебни цели се използуват листата (Folia Betulae), листните пъпки (Gemmae Betulae) и кората (Cortex Betulae). Листата се събират през юни - септември, когато напълно са развити. Пъпките и кората - през април - май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките

Бяла бреза - Начин на употреба:

Приготвя се запарка от 4 чаени лъжички сухи стрити листа на 1/2 л вряща вода, която се изпива за 1 ден. Може да се направи и отвара. Преди да се пият отварата и запарката, понеже са силно кисели, трябва леко да се алкализират, като им се прибави малко сода за хляб.

Бяла бреза - Лечебни съставки:

В листата се съдържат около 0,05% етерично масло, сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества. Корените съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.

Бяла бреза - Къде се среща?

Расте из горите, сечищата и по скалистите места - в зоната на иглолистните и буковите гори навсякъде в страната. Отглежда се и като декоративно растение в паркове и градини.