Брей -Действие и приложение

Като местно дразнещо средтво при ставен ревматизъм, ишиас и други възпалителни процеси. Прилага се и при хемороиди. Може да е приема и вътрешно при запек, но много внимателно, тъй като малко по-голяма доза предизвиква повръщане и диария. Народната медицини препоръчан дрогата и при контузии на лицето, където тя допринася за бързото разнасяне на подкожните кръвоизливи.

Брей - Описание:

брейМногогодишно увивно тревисто растение с месесто, грудесто коренище, до 20- 30 см дълго и 5 - 10 см широко, на повърхността с дебел кафяв корков пласт. Стъблата са до 3 - 4 м дълги. Листата са с дълги дръжки, яйцевидни или обратно яйцевидни, с дълбока сърцевидна основа, на върха заострени, целокрайни, отгоре тъмнозелени, лъскави. Цветовете са бледозеленикави, еднополови, събрани в гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на по-горните стъблови листа. Околоцветникът е шестделен. Тичинките са 6. Плодът е яркочервен, сочен, ягодовиден, с 3 - 5 семена. Цъфти май - юли.

Брей -Използвани части:

Използуват се коренищата (Rhizoma Tami).

Брей -Начин на употреба:


Още по темата ДифтерияХемороидиФарингит. Възпалено гърлоИшиасЗапекБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияВъншно се прилагат 200 г настъргани корени, накиснати в 1 л зехтин или силна ракия и зехтин по равни части. Извлекът е готов за употреба, след като изминат 20 дни. За мазане се използува и сок от растението

Брей - Лечебни съставки:

Съдържат мравчена и оксалова киселина, алкалоиди, гликозиди, сапонини и др.

Брей - Къде се среща?

Расте по влажни, сенчести храсталачни места и в букови гори из цялата страна докъм 1200 м надморска височина.