Вишна - Действие и приложение

Плодът и плодните дръжки се използват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Вишна - Описание:

ВишнаВисоко до 8 м дърво с широка корона. Леторастите отначало са светлозелени, по-късно червенокафяви. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5-10 см дълги и 3-5 см широки, в основата клиновидни, на върха заострени, просто или двойно назъбени, отгоре голи, лъскави, отдолу матовозелени. Листните дръжки са без жлези или с 1-2 жлезички. Цветовете са бели, 2-3 см в диаметър, събрани по 2-4 в сенниковидни съцветия в основата, с дребни листа. Чашката и венчето са петлистни. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април - май.

Вишна - Използвани части:


Още по темата Започнете деня с вода с лимонВишни помагат при артритЗащо е важно да прочистим организма си?За лечебни цели се използуват дръжките на зрелите плодове (Stipites Cerasorum).

Вишна - Начин на употреба:

В народната медицина се използуват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 минути по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие. Приготвят се и водно-спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.

Вишна - Леебни съставки:

Съдържат танини, флавоноиди, кумарини, органични киселини, захари и др.

Вишна - Къде се среща?

Отглежда се из лозята, градините и дворовете в цялата страна до 1500 м надморска височина.