Главесто зеле - Действие и приложение:

Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест, при което предпазва от развитието на експериментални язви.

Сок от главесто зеле (в пресен и изсушен вид) се прилага освен за лечение на язвената болест и като средство, тонизиращо двигателната функция на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, потиска гаденето и повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.

Главесто зеле - Описание:

Главесто зелеГлавестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а листата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас се отглеждат бяло и червено главесто зеле.

Главесто зеле - Начен на употреба:

Сокът от главестото зеле се използува в прясно състояние по 1/2 кафена чаша 2-3 пъти дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в равни количества със захар по 1-2 супени лъжици, разтворени във вода и приети 30 минути преди хранене.

Главесто зеле - Лечебни съставки:

Витамин U. метилметионин, холин, бетаин, инозитол и метилметионин, съдържа 30-40 % витамин С, витамини от групата В и витамин Р, аминокиселини, специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето включва и редица микроелементи.

Главесто зеле - Къде се среща?

С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се отглежда във всички страни с умерен климат и е една от най-важните зеленчукови култури.