Градинска чубрица - Действие и приложение:

Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично действие. Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема и кашлица и др. В българската народна медицина чубрицата се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.

Градинска чубрица- Описание:

Градинска чубрица Едногодишно градинско растение. Стъблата са 20-40 см високи, изправени, четириръбести, силно разклонени от основата. Листата са срещуположни, с къси дръжки, линейни или линейно ланцетни, 1-4 см дълги и 1-5 мм широки, целокрайни. Цветовете са събрани на групи по 2 до 5 в пазвите на листата. Чашката е с 5 нееднакви зъбчета. Венчето е бяло, розово или лилаво, 4-7 мм дълго, двуустно. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти през лятото.

Градинска чубрица- Използвани части:


Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIПрез зимата се наблюдават повече инфарктиАнтиоксидантите и ползите за сърцетоЛенено масло и здраветоИзползват се цъфтящите връхни части на растението (Herba sarurejae hortensis).

Градинска чубрица- Начин на употреба:

Две супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с 500 см3 вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Градинска чубрица- Лечебни съставки:

Съдържа до 0,5-2% етерично масло с главни съставки карвакрол (до 40%) и р-цимол (до 30%) или тимол, а също дипентен и други терпени. Дрогата съдържа още танини и слузно вещество.

Горуха - Къде се среща?

Отглежда се из градините в цялата страна.