Джоджен – Действие и приложение:

Последните изследвания показват, че чаят от лютивата мента (джоджен) може да се използва за лечение на хирзутизъм при жените. Неговите анти-андрогенни свойства намаляват нивото на свободния тестостерон в кръвта, като оставя общ тестостерон незасегнат. Джодженът може да се използва за лечение на различни заболявания на храносмилателната система, включително стомашни болки и газове.

Джоджен

Лютивата мента (джоджен) е прочута с антимикотичното си действие. Установено е, че етеричното масло от джоджен има противогъбично действие, също така има успокояващ ефект и се използва при безсъние. Лютивата мента има отлична антиоксидантна активност – тя отлага окислението на мазнини и намалява образуването на вредни вещества. Има противовъзпалително, противоспастично, болкоуспокояващо действие. Листата, етеричното масло и ментолът  стимулират апетита като възбуждат секреторната функция на стомаха и червата. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущение в храносмилането, при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците; под формата на масло: външно за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и външно за инхалиране при възпаление на дихателните пътища.


Джоджен – Описание:


Още по темата Скарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеМозъчен аневризъмМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеБезсъниеПункциите при синузит се заменят с билкиМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninДжодженът е многогодишно хибридно тревисто растение с разклонено от основата стъбло, високо 30-90 см. Листата са с къси дръжки, срещуположни. Цветовете са розови или бледовиолетови с назъбени краища. Плодът е съставен от 4 орехчета. Тичинките са 4. Цъфти през юни-юли.

Джоджен - Използвани части:

Използват се листата и стъблата.

Джоджен – Лечебни съставки:

Джодженът (лютива мента) има високото съдържание на ментол (над 50 %) и значителното количество (около 15 %) на естерен ментол, чиято миризма е по–приятна от тази на други масла, които съдържат по–малко количество или не съдържат такъв ментол.

Джоджен – Начин на употреба:

Външно приложение:

При зъбобол и възпаление на венците се препоръчва жабурене, при болки в гърлото – гаргара. Може да се използва за компреси при кожни обриви, натъртвания, циреи, както и  за инхалация при бронхиален катар. За жабурене и пиене, листата трябва да се киснат 8 дни в червено вино (1:10). При лош дъх се използват по 2 супени лъжици след ядене.


Вътрешно приложение:

2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряла вода, след което се оставя да кисне 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Джоджен – Къде се среща?

Пиперливата или лютивата мента, не се среща в диво състояние, тъй като е получена чрез кръстосване. За този хибриден вид се намират сведения още от Средните векове.
У нас се отглеждата различни сортове джоджен като най- разпространени са няколко диворастящи вида от този род - бласкун, див джоджен, воден джоджен, дълголист джоджен и др.