Дюля - Действие и приложение:

Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително и покриващо действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт.

Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на дихателните органи - ларингит, фарингит, трахеобронхит и на стомашно-чревния канал -гастроентерити и др. Използува се още при напукана кожа и изгаряния.

Дюля - Описание:

ДюляДърво, високо 3- 5 м, или храст. Стволът е покрит с тънка, лющща се на люспи, тъмносива кора. Листата са последователни, с къси дръжки, широко яйцевидни или широко елипсовидни, целокрайни, в основата закръглени или сърцевидни, отгоре голи, тъмнозелени, отдолу сивовлакнесто наплъстени. Цветовете са единични, 4 - 5 см в диаметър, бледорозови. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките са многобройни. Плодът е крушовидна или ябълковидиа форма, 3 - 15 см в диаметър, петгнезден. Семената са клиновидни или обратно яйцевидни, ръбести, почти тристенни, до 10 мм дълги, червенокафяви, по 4 - 8 във всяко гнездо. Цъфти април - май.

Дюля - Използвани части:

За лечебни цели се използуват семената (Semen Cydoniae).

Дюля - Начин на приложение:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитФарингит. Възпалено гърлоБронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаДа се преборим с бронхитаПодхранване на Косата - Маски за Растеж и ПодхранванеНакисват се семена от дюля (1 чаена лъжичка на 100 см3 вода) и се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Пие се по 50 см3 3 пъти дневно.

Дюля - Лечевни съставки:

В семенната обвивка се съдържа около 20% слузно вещество. Семената съ­държат цианогенния гликозид амигдалин, малко дъбилни вещества и около 15% тлъсто масло. От семената чрез накисване във вода се получава слузен разтвор (Muciiago Cydoniae). Той се приготвя от цели семена със студена вода, за да се избегне извличането на амигдалина.

Дюля - Къде се среща?

Разпространение. Отглежда се из дворове и градини в цялата страна, предимно в предпланински и планински райони до 1400 м надморска височина, понякога и подивява.