Евкалипт - Действие и приложение:

Поради съдържанието на етерично масло дрогата има антисептично, анестетично, противовъзпалително и съдосвиващо действие.

Под формата на настойка или отвара, или като евкалиптово етерично масло евкалиптът се употребява за инхалации при възпалителни заболявания на гърлото, при трахеити, бронхити, абсцес и гангрена на белия дроб. Вътрешно се използва отвара от листата като отхрачващо и дезинфекциращо средсто при хронични бронхити. Отварата от листата на евкалипта се употребява външно под формата на лапи или за промиване на гнойни рани, абсцеси, флегмони и за промивки в гинекологичната практика. Евкалиптовото масло се използва за намазване на носната лигавица (в слънчогледово масло 2:100) при хрема, грип и др., както и за лечение на различни гнойни заболявания на кожата.

Евкалипт - Описание:

евкалиптВечнозелено дърво, високо 50 - 70 м. Младите клонки са четириръбести, със срещуположни, приседнали, яйцевидни листа, отгоре зелени, а отдолу сребристобели, с дебел восъчен налеп. Листата на по-старите клонки са последователни, тясно ланцетни и сърповидно извити.

Евкалипт - Използвани части:

Използват се листата (Folia Eucalypti) и полученото от тях етерично масло (Oleum Eucalypti).

Евкалипт - Начин на приложение:


Още по темата ДифтерияФарингит. Възпалено гърлоИшиасАстмаБронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаПрави се запарка от листата на евкалипта - 5 г листа на 250 см3 вряща вода. Взема се от изстудената запарка по 1 супена лъжица 3 - 4 пъти дневно. За инхалации и гаргара се поставя 1 - 2 супени лъжици извлек в 1 чаша вода.

Евкалипт - Лечебни съставки:

В листата се съдържа 1,5 -3% етерично масло с главна съставка 1,8-цинеол (евкалиптол)  -  до 80%. Освен това евкалиптовото масло съдържа пинен, камфен, терпинеол и малко количество сесквитерпенови алкохоли и алдехиди от кадиненов тип. В листата се съдържат и дъбилни вещества.

Евкалипт - Къде се среща?

Отглежда се в области със субтропичен топъл климат из Средиземноморието, по Кавказкото черноморско крайбрежие, даже в Южна Украйна и Молдавия. Родината на евкалипта е Австралия.