Жълт кантарион

Медицинско приложение

Ботаническо описание.

Тежко депресивно разстройство

Химичен състав.

Странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

Инвазивни видове.

Жълт кантарион Hypericum Perforatum са голямо семейство растения. Около 370 вида от рода кантарион съществуват в цял свят с различно географско разпространение, включително и умерените и субтропичните региони на Северна Америка, Европа , Турция , Русия , Индия и Китай . Наименованието жълт кантарион се използва за всеки един от тях.
Още по темата АнорексияМенопаузаДепресияБезсъниеДискинезияДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и

Жълт кантарион е широко известен като средство за билково лечение при депресия.

Медицинско приложение

Лечение при депресия

В някои страни като Германия, често е предписван за лека депресия, особено при деца и юноши.

Наличните доказателства показват, че екстракти от Кантарион Hypericum

А) са по-добри от плацебо при пациенти с тежка депресия,

Б) са ефективни колкото стандартните антидепресанти

В) имат по-малко странични ефекти от стандартните антидепресанти.

Плод на Жълт кантарион

Плодът на жълтия кантарион


Има два въпроса, които усложняват тълкуване на нашите констатации:  (къде са въпросите?)

Стандартизирани екстракти по принцип са налични, въпреки че в някои страни (Република Ирландия) се изисква рецепта . Екстракти са обикновено в формата на таблетка или капсула, а също и в чаени торбички и тинктури . Кантарион Hypericum е предписван в древна Гърция  и е бил използван при тежко депресивно разстройство.

 

 

 

Тежко депресивно разстройство 

Семена на жълт кантарион

Семена от жълт кантарион

Двадесет и девет клинични проучвания с повече от пет хиляди пациенти са проведени от Cochrane Collaboration. Анализа установява, че екстракти от жълт кантарион превъзхождат плацебо при пациенти с тежка депресия . Жълт кантарион е с ефикасност сравнима със стандартните антидепресанти. Честота на странични ефекти е на половината от тази на по-новите SSRI антидепресанти и е една пета от по- старите трициклични

антидапресанти.

Други медицински приложения

 

Жълт кантарион е изследван за ефективност при лечението на някои психични разстройства. Резултатите от първоначалните изследвания са смесени, и все още неубедителни; при някои изследвания е установено, че няма ефект, при други изследвания е установено леко отслабване на симптомите. 

Цветове на жълт кантарион

Цветовете на жълт кантарион

Жълтият кантарион може да бъдe полезeн при лечение на алкохолизъм, въпреки че дозировката и ефикасността не са проучени в детайли.  Жълт кантарион Hyperforin има антибактериални свойства срещу грам-отрицателни бактерии, но там също предстои да се правят допълнителни изследвания. 

Изследователски екип от на Комплутенсе Университет Мадрид (UCM) публикува проучване,”Hypericum Perforatum. Възможен вариант срещу болестта на Паркинсон", в което казват, че жълтия кантарион е антиоксидант с активни съставки, които биха могли да помогнат за намаляване на дегенерацията на невроните, причинена от болестта.

По последни данни се предполага, че ежедневно лечение с жълт кантарион Джонс може да облекчи най-често срещаните физически и поведенчески симптоми, свързани с предменструалния синдром.

Външно, маслото от жълт кантарион се използва за лечение на рани, ожулвания и първа степен изгаряния.

Други приложения

Hypericum жълт кантарион се е използвал също и от американските индианци вътрешно за  аборт и външно като противовъзпалително, адстрингентно и антисептично

Жълт кантарионе отдавна използван като билков чай.

Жълт кантарионсъщо е често срещан агент за ароматизанти в японската Юдон юфка.

Цветята и стъбла от Жълт кантарион Hypericum Perforatumса били използвани за производството на червени и жълти бои .  

Ботаническо описание

Hypericum Кантарион е една от билките, характерни за Европа. Расте свободно в много ливади и отворени пространства.

Жълт кантарионе многогодишно растение с пълзящи коренища. Неговите стъблата са изправени, разклонени в горната си част, и може да порасне до 1 м. височина. Той има противоположни, тесни, продълговати листа, които са с дължина 12 мм или малко по-големи. Листата са жълто-зелени на цвят, с прозрачни точки в тъканта, а понякога и с няколко черни точки по долната повърхност. Те са особено видими, когато се гледат към светлината и изглеждат като "перфорирани".

 Цветовете на жълтия кантарион стават до 2,5 см и имат пет венчелистчета, оцветени в ярко жълто. Цветовете растат предимно в краищата на горните клони, в края на пролетта и началото до средата на лятото. Венчелистчетата са заострени, с жлезиста точки в тъканта. Имат много тичинки, които са обединени в основата на три снопа.

Когато цветни пъпки (не самите цветове), семената или шушулките се смачкат, се получава червеникава течност. 

Жълт кантарион листа

 Жълт кантарион листа

Общото название идва от традиционното прибиране на билката на 24 юни. Името на рода Кантарион Hypericum  произлиза от гръцките думи хипер (горе, над) и eikon (картина). Освен традиционната употреба на растението, в деня на Св. Георги хората са го слагали в къщите си, за да ги пази от злото.

Екология (това не е екология, предлагам да махнем заглавието и да стане част от Ботаническото описание)

Жълтия кантарион има сложен жизнен цикъл, който включва зрял цикъл на растението с вегетативно и полово размножаване. Той процъфтява в райони с зимно или лятно доминиращ модел на валежите. Надморска височина повече от 1500 м, валежи по-малко от 500 mm и среднодневна януарска температура по-висока от 24 градуса по Целзий, се считат за гранични праговете за неговото развитие. В зависимост от околната среда и климатичните условия жълтият кантарион променя формата си  на растеж и начина си на оцеляване. Летните дъждове са особено полезни, защото позволяват на растението да расте вегетативно, след окапването или опасването на листата от животни.

Семената могат  да се задържат в почвата в продължение на десетилетия, като в семенна банка.

Химичен състав

Hyperforin

Hyperforin

 Билката и цветовете съдържат различни полифеноли: флавоноиди ( рутин , hyperoside , isoquercetin , quercitrin , кверцетин , I3, II8-biapigenin amentoflavone , astilbin , miquelianin ), фенолни киселини ( chlorogenic киселина , 3-O-coumaroylquinic киселина ), както и различни naphtodianthrones : (хиперицин , pseudohypericin, protohypericin, protopseudohypericin), phloroglucinols (hyperforin , adhyperforin). Naphthodianthrones от жълт кантарион и pseudohypericin заедно с phloroglucinol производни хиперфорини се смятат за активни компоненти.  Той също така съдържа етерични масла, съставени предимно от сескитерпени.

 

Странични ефекти и лекарствени взаимодействия

Жълтият кантарионсе понася добре. Нежеланите странични реакции са сходни с тези при плацебо. Най-честите нежелани ефекти са стомашно-чревни симптоми, замайване, объркване, умора.

 

 

Примери за лекарства, които водятдо до клинично значими взаимодействия с жълт кантарион

Клас

Лекарства

антиретровирусни

не-нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза , протеазни инхибитори.

бензодиазепини

алпразолам , мидазолам

хормонална контрацепция

комбинирани орални контрацептиви

имуносупресори

калциневринови инхибитори , циклоспорин , такролимус

други

дигоксин , метадон , омепразол , phenobarbitol , теофилин , варфарин , леводопа , Suboxone , иринотекан

 

За пълен списък вижте CYP3A4 лиганди и CYP2C9 лиганди . За по-нататъшно актуализиране на взаимодействията и подходящо управление, вижте Herbological.com - жълт кантарион Взаимодействия.

 Фармакодинамични взаимодействия

Жълт кантарион може също да допринесе за серотонинов синдром. Потенциално животоза страшаваща нежелана лекарствена реакция, при комбинация с други лекарства, която може да повиши нивото на серотонин в централната нервна система (ЦНС) на 5- HT. 

 

 

Лекарства, които могат да допринесат за серотонинов синдром при употреба с жълт кантарион

Клас

Лекарства

Антидепресанти

МАО-инхибитори , TCAs , SSRIs , миртазапин , венлафаксин

Опиатите

трамадол , петидин

ЦНС стимуланти

фентермин , diethylpropion , амфетамини , сибутрамин , кокаин

5-НТ 1 агонисти

Триптани

Психеделични наркотици

methylenedioxymethamphetamine (MDMA), лизергиновата диетиламидът киселина (LSD), псилоцибин / псилоцин

Други

сележилин , триптофан , buspirone , литий , линезолид , декстрометорфан , 5-HTP

  

Инвазивни видове

Въпреки че Hypericum кантарион се отглежда с търговска цел в някои региони на Югоизточна Европа, той е посочен като вреден плевел в повече от двадесет страни в Южна и Северна Америка, Индия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. В пасищата, жълт кантарион действа едновременно като токсичен и инвазивен плевел.  Поглъщането от животни може да причини фоточувствителност, потискане на централната нервна система, спонтанен аборт и може да доведе до смърт. Ефективни хербициди за контрол на Hypericum включват 2,4-D , пиклорам, и глифозат . В западната част на Северна Америка Три бръмбара ( Chrysolina quadrigemina, Chrysolina hyperici и Agrilus hyperici) са били въведени като биоконтролагенти.

Градини

Hypericum Perforatumе популярен тип декоративни растения , използвани в градините, включително устойчиво на суша озеленяване.

 

 

Източник: Wikipedia