Черен оман (Зарасличе) - Действие и приложение:

Съдържащите се в растението алантоин и други съставки успокояват заздравяването на бавно зарастващи и гнойни рани, костни счупвания и др.

Билката улеснява епителизирането на повърхностни гнойни рани, на язви на стомаха и дванадесетопръстника, на наранявания върху устната лигавица и венците (включително и гнойни).

В нашата народна медицина тя намира приложение и при диария, кашлица, кървене (от носа, от червата, при продължителна менструация и др.).

Билката трябва да се използува много внимателно, тъй като съдържа съставки със силно действие и може да предизвика отравяне.

Черен оман - Зарасличе

Черен оман (Зарасличе) - Описание:

Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина от 50 до 100 см. Коренището е късо, черно, с дълги, разклонени корени, отвън тъмнокафяви до почти черни, а вътре белезникави. Стъблото е изправено, в горната част разклонено, ръбесто, отчасти крилато от низбягващи листа. Листата са последователни, 10 до 15 см дълги; приосновните и долните стъблени листа са продълговато яйцевидни, дълго заострени, в основата стеснени в крилата дръжка, горните са по-дребни, ланцентни, приседнали и низбягващи по цялата дължина на междувъзлията. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Венчето е тръбесто звънчевидно, на върха петделно, при разцъфтяване виолетово до пурпурночервено, по-късно преминава в свеглосиньо. Тичинките са 5, прикрепени за венечната тръбица. Плодът при узряване се разпада на 4 черни, гладки, лъскави орехчета. Цъфти от май до юли.

Черен оман (Зарасличе) - Използвани части:

Използват се корените (Radix Symphyti), събрани в края на лятото и през есента.

Черен оман (Зарасличе) - Начин на приложение:

Сварените на каша корени се прилагат под формата на лапи при трудно заздравяващи рани, циреи и др.

За гаргара и при язвена болест се използува запарка от 10 г корени на 250 см3 вода, която се изпива за един ден.


Още по темата АвитаминозаЛарингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаЯзва на стомахаДиарияГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапия Растението се прилага и в пресен вид (настъргани корени) при изгаряния, рагади на гърдата у кърмачки и други наранявания, при които бързо се успокоява болката на нараненото място.

Черен оман (Зарасличе) - Лечебни съставки:

Корените съдържат 0,8—1% алантоин — вещество, което стимулира регенерацията на тъканите. Установени са пиролизидиновите алкалоиди симфитин, ехинатин и лазиокарпин. Съдържат се също 10— 15% слузни вещества, скорбяла, дъбилни вещества, смоли, аспарагин, фенолни киселини, тритерпени и следи от етерично масло.

Черен оман (Зарасличе) - Къде се среща?

Расте по влажни места из крайречни храсталаци и като бурен край огради и пътеки из низините и предпланините на цяла България.