Петнист змиярник (змийски лапад) - Действие и приложение:

Има противовъзпалително и откашлично действие.

 

Грудките се използват външно при ревматизъм, подагра и при възпалителни процеси на кожата. Прилагат се и при възпаления на лигавиците - бронхит, гастрит, при язва на стомаха и дванадесетопръстника и др.

 

Петнист змиярник (змийски лапад), бронхит, гастрит, при язва на стомаха, билка, билки

Петнист змиярник (змийски лапад) - Описание:

Многогодишно тревисто растение, 20-40 см високо, с яйцевидна или цилиндрична грудка. Листата са стреловидни или кониевидни (често с тъмни петна, с дълги дръжки, тънки, в основата разширени във влагалища, с които обгръщат стъблото. Цветовете са дребни, еднополови, събрани в съцветие кочан; женските са разположени в долната част, а малките над тях; между женските и мъжките цветове и над последните се намират стерилни цветове под форма на нишковидни, в основата конично разширени придатъци. Съцветието на върха завършва с тясно линеен, до 3 мм широк и до 7 см дълъг жълт или виолетов придатък. Покривалото на съцветието е яйцевидно тръбесто, отвън зеленикаво, отвътре жълтозелено, в долната част червеникаво. Плодът е оранжевочервена сочна ягода. Цъфти май - юни.

Петнист змиярник (змийски лапад) - Използвани части:


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.ДифтерияЯзва на стомахаФарингит. Възпалено гърлоИшиасГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияИзползват се грудките (Tubera Ari maculati, Tubera Aronis). Да не се смесва с източния змиярник (Arum orientale М.В.),на който грудките са дисковидни, и с италианския змиярник (Arum italicum Mill), на който бухалковидният придакът на съцветието е цилиндричен и по-широк от 5 мм.

Петнист змиярник (змийски лапад) - Начин на употреба:

От грудките се приготвя извлек, като 1 чаена лъжица надробена билка се накисва за 8 часа в 250 см3 студена вода. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно. За външна употреба се прави спиртен извлек от билката. В нашата народна медицина извлекът се получава от 20 г надробени грудки с 200 г ракия.

Растението съдържа отровни съставки и трябва да бъде прилагано много внимателно. При варене грудките загубват отровното си действие.

Петнист змиярник (змийски лапад) - Лечебни съставки:

Съдържа до 70% скорбяла, сапонини, алкалоидоподобното вещество аронин и флавоноиди.

Петнист змиярник (змийски лапад) - Къде се среща?

Расте из влажни сенчести гори и храсталаци, най-често в планинския пояс до 1800 м надморска височина.