Исландски лишей - Действие и приложение:

Билката действа омекчително на лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния канал.

Има благоприятен ефест при заболявания на стомаха, червата и белите дробове – остър и хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен запек, бронхит, коклюш, задух, туберкулоза, възбужда апетита, тонизира стомаха и повишава защитните сили на организма.

Билката притежава още бактерицидно и бактериостатично действие. Отварата се прилага и външно за лечение на гнойни рани, фурункули, изгаряния и в гинекологичната практика.

Народната медицина препоръчва исландския лишеи и при тежест в стомаха, чревни болки, белодробни заболявания, гуша, възпаление на пикочните пътища, дизентерия.

Исландски лишейИсландски лишей - Описание:

Исландският лишей (Cetraria islandica Arh.) е многогодишно талусен лишей. Исландският лишей е листовиден, кожест, достига до 15 см. дължина. Горната страна е кафявозелена а долната - светлокафява с белезникави петна. Спороносните органи (апотециите) се намират на ръба на талусните разклонения, които са щитовидни и отначало зелен, а впоследствие - кафяви.

Исландски лишей - Използвани части:

Използва се талусът на растението, събран в сухо време

Исландски лишей - Начин на употреба:

Една супена лъжица ситно счукана дрога се запарва с 1 чаена чаша вряла вода, разбърква се и след изстиване се прецежда - това е доза за 1 ден.

Исландски лишей - Лечебни съставки:

Полизахаридно вещество до 50%, което се състои от лихенин и изолихенин. Горчивият вкус на дрогата се дължи на съдържащата се в нея (2—3%) фумаропротоцетрарова киселина. Исландският лишей съдържа още 1,5% протолихестеринова киселина и антибиотика уснинова киселина.

Исландски лишей - Къде се среща?

Расте по тревисти и каменисти места в планините. Разпространено из всички високи планини над 1500 м надморска височина. Среща се в Северна и Средна Европа (на юг в планините).