Изсипливче - Действие и приложение:

Притежава пикочогонно и успокояващо спазмите на гладката мускулатура действие.

В българската народна медицина се употребява при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, воднянка, туберкулоза, албумин в урината, бронхиален катар и др.

Прясното растение, счукано на каша, се препоръчва за налагане на трудно зарастващи рани, при обриви и лишеи, а свареното - за бани.

Изсипливче Изсипливче  - Описание:

Многогодишни тревисти растения с разклонени пълзящи стъбла, дълги до 20 см. Коренът и на двата вида е дървенист, с множество дребни коренчета. Листата са дребни, елипсо­видни, с бели яйцевидни прилистници, като листата и стъблата на Herniaria glabra са голи и светлозелени, а на Н. hirsuta  окос­мени и сивозелени. Цветовете са дребни, жълтозеленикави и съ­брани в пазвите на листата по 510, с петлистна чашка, петлистно венче и 510 тичинки. Чашката на цвета на Н. hirsuta има че-тинки, а на Н. glabra е гола или само при основата е влакнеста. Плодът е разпуклив, с едно сем

Изсипливче - Използвани части:


Още по темата Туберкулоза - Симптоми и Лечение на Туберкулоза.Туберколоза при ДецаЗапочнете деня с вода с лимонЗащо е важно да прочистим организма си?Стръковете на растението без вдървенялото в основата стъбло, брани през време на цъфтежа, юли-септември. Сушат се на сянка или в сушилня до 50°С. Изсу­шената билка има сребристозеленикав, жълтеникав до зелен цвят и нагарчащ вкус, а при разтриване между пръстите изпуска ми­ризма на кумарин. Допустима влажност 12%. Опакова се в торби или бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Изсипливче - Начин на употреба:

6 гр. нарязани стръкове и листа от растението се заливат с 400 мл вряща вода и след 15-минутно извличане получената запарка се прецежда и се изпива на части в продължение на един ден.

Изсипливче - Лечебни съставки:

Наличие на активни принципи в дрогата: флавоноиди и сапонини, етерично масло и др.

От листата е изолирано веществото умбелиферон и тритерпенови глюкозиди, които лежат в основата на спазмолитичното действие на дрогата.

Освен отбелязаното заслужава внимание и присъствието на дъбилни вещества в изсипливчето и на антоциани, които съставки несъмнено допринасят за адстрингиращия и противовъзпалителния ефект на дрогата, който е на по-заден план.

Изсипливче - Къде се среща?

Расте по песъчливи, тревисти и каменисти места. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.