Калуна - Действие и приложение:

Билката има способност да предизвиква изпотяване и увеличава отделянето на урина. Има противовъзпалителен ефект. Клоните с листата и цветовете се използват при камъни в бъбреците и пикочния мехур. Прилагат се и при диария, възпаление на пикочните пътища, подагра, ревматизъм,  и др

Калуна - Описание:

Калуната (Calluna) e род вечнозелено растение от семейство Пиренови. Тя расте на слънчеви до полусенчести терени.Калуните обичат кисела почва с добри дренажни свой­ства.

Калуна

 Разпространена е на песъчливи места в Европа. Среща се и у нас в Странджа и Родопи. Тя представлява вечнозелено храстче със силно разклонено стъбло, което е високо до 1м. Листата са дребни, линейно ланцентни и прилегнали към младите клонки. Цветовете са дребни, розови или бели, събрани в гроздовидни съцветия. Някои от растенията са с пъстри листа - бронзови, златисти, сребристи. Калуната цъфти от юни до октомври.Приготвя се запарка от 3 чаени лъжички оситнена билка на 1/2 л.вряща вода, която се изпива за един ден.

Калуна - Използвани части:

Използват се цъфтящите клонки

Калуна - Начин на употреба:

Калуната се прилага : външно  под формата на масла и компреси и вътрешно –  топъл извлек  .

  • топъл извлек - 1-2 ч.л. от билката се заливат вечер с 250-300мл топла вода, престоява цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие неподсладено преди


Още по темата АвитаминозаКандидоза. Кандида. Кандида АлбикансХламидия. Хламидия трахоматис. ХламидиозаБяло течениеВагинитБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Калуна - Лечебни съставки:

Цъфтящите клонки съдържат катехинови танини, фумарова, хидрохинонов гликозид (арбутин), флавонови гликозиди, дъбилно вещество (кахетин), алкалоиди, сапонини, плодова киселина  хлорогенова и неохлорогенова киселина, сапонини, слузни вещества, минерални соли и др.

Kалуна – Къде се срещa?

Тя расте на слънчеви до полусенчести терени .Калуните обичат кисела почва с добри дренажни свой­ства.  Разпространена е на песъчливи места в Европа. Среща се и у нас в Странджа и Родопи.