Латинка - Действие и приложение:

Антисептично на пикочните и дихателните пътища, противокашлично, антиревматично. Съдържащият се в билката тропеолин засилва сърдечната дейност и разширява съдовете на сърцето.

В интервала между интензивно лечение с химиотерапевтици или антибиотици при хронични възпаления на пикочните пътища и при бронхит. Местно се прилага при ревматични болки и при косопад.

Латинка - Описание:

лазаркиня

Едногодишно тревисто растение. Стъблото е силно разклонено, пълзящо или приповдигащо се. Листата са щитовидни, с целокрайна петура. Цветовете са единични, червенооранжеви или жълти, с 2 - 4 см дълга шпора, разположени в пазвите на листата, с дълги дръжки. Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 едносеменни дяла. Цъфти юни - септември.

Латинка - Използвани части:

Използват се цъфтящите стръкове (Herba Tropaeoli).

Латинка - Начин на употреба:


Още по темата ДифтерияФарингит. Възпалено гърлоИшиасКосопадРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияВътрешно се прилага сок от свежи листа (по 10 - 12 г дневно). При ревматизъм болната става се намазва със спиртен извлек от цветовете (10 - 20 г свежи цветове се заливат с 250 - 300 см3 спирт или ракия; след излагане на слънце 30 - 40 дни извлекът е годен за употреба). При косопад за фрикции на окосмената част на главата се използува същият извлек или още по-добре смес от листа и пресни семена на латинка, пресни листа от коприва и пресни листа от чимшир по 100 г, които се нарязват на ситно и се заливат с 500 см3 90° спирт.

След 15 дни извлекът се прецежда. При фрикциите да се внимава част от него да не попадне в очите.

Латинка - Лечебни съставки:

Листата съдържат флавоноиди (изокверцитрин) и др., а цветовете - каротеноиди и антоциани (пеларгонидин). В цялото растение и особено в семената се съдържат изотиоцианати (глюкотропеолин), вещество, подобно на синапеното масло със силно бактериостатично действие.

Латинка - Къде се среща?

У нас се среща като декоративно растение в градините. Употребяема част.