Лечебен жаблек - Действие и приложение:

Дрогата снижава съдържанието на захар в кръвта, т. е. има подобно на инсулина действие. Освен това дрогата има диуретично, потогонно действие, увеличава млечната секреция.

Жаблекът намира приложение за лечение на леки форми на диабет и като помощно средство при лечение на диабета с инсулин и други противодиабетни средства. В българската народна медицина жаблекът намира приложение още като потогонно средство, като диуретично средство и за увеличаване млякото у кърмачките.

Лечебен жаблек - Описание:

Лечебен жаблекМногогодишно тревисто растение с голо, гладко, 0,5 до 1,5 м високо стъбло. Листата са последователни, нечифтоперести, с продълговато елипсовидни, обратно яйцевидни или ланцетни листчета. Цветовете са синкавовиолетови. събрани в 5 - 25 см дълги, многоцветни, гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, с 5 щитовидни зъбци. Венчето е 1 - 1,5 см дълго. Плодът е линейно цилиндричен боб, 2 - 5 см дълъг и 2 - 3 мм широк. Цъфти от май до август.

 

Лечебен жаблек - Използвани части:


Още по темата Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )ДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания„Пробиотици и пребиотици“ е темата на последната, четвърта лекция от кампанията „Месец на кърменето“На симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Използват се цъфтящите надземни части (Herba Galegae).

Лечебен жаблек - Начин на употреба:

Употребата на билката трябва да става внимателно и под лекарски контрол, тъй като може да доведе до покачване на артериалното налягане и до стомашно-чревни нарушения.

Една супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода Чака се да изстине и се прецежда. Изпива се за 1 ден на 3 части, 1/2 час пред; ядене.

Лечебен жаблек - Лечебни съставки

Съдържа гванидиновото производно галегинин с хипогликемичко действие. Освен това са установени флавоноиди, танини, сапонини и горчиви вещества.

Лечебен жаблек - Къде се среща?

Расте из влажни сенчести места в изкопи, край канали, нарядко из цялата страна докъм 1300 м надморска височина.