Момина сълза - Действие и приложение

Усилва сърдечните съкращения, забавя сърдечната дейност, премахва неприятните усещания в областта на сърцето, нормализира кръвообръщението. Успокоява нервната система, увеличава диурезата.

Момината сълза съдържа смоли,  етерично масло, киселини и захари, които извлечени и обработени по съответен начин, са ценен помощник на лекарите за лекуване  на сърдечни болести, но наред с това съдържа и отровни гликозиди. Използват се всички части на растението. 

Момина сълза

Етеричното масло от момината сълза има съставки, които се ценят високо в парфюмерията. В медицината  момината сълза се използва - за регулиране и укрепване дейността на сърцето и за лечение на сърдечни заболявания.

Тя има благоприятен ефект върху артериите. Действието от растението се изразява в често уриниране, особено при сърдечно болни и при хора в неврозни състояния. При лечение на сърдечни неврози се комбинира с тинктура от валериан.   Водата от момина сълза се нарича “златна вода” /Аquaaurea/ . Тя се използва за лечение на главоболие, нерви, като профилактично средство при заразни болести и епидемии. Цветовете се употребяват при лечение на епилепсия и апоплектичен удар. В народната медицина – цветът се използва като тинктура в алкохолен разтвор или водка, като успокоително средство, както и за отслабване степента на болки при възпалителни процеси.


Още по темата Синдром на АйзенменгерСърдечна недостатъчностНеврозаКартофите – полезни не само като хранаЧервените боровинки са полезни за здраветоАнтиоксидантите и ползите за сърцето Момина сълза - Описание

Mомината сълза (Convallaria majalis), известна още като лилия на долината, е вид тревисто растение от семейство Рускусови. Момината сълза образува обширни колони от подземни стъбла /коренища/. Коренището на момината сълза е пълзящо и дълго. Надземните стъбла достигат до 15 – 30 см височиа, с по един – два листа, дълги около 10 – 25 см. Листата са тъмнозелени, обикновено около 2 – 3, които обвиват стъблото. Растенето се засажда на сенчести места и върху средно плодородни почви. Момината сълза има  бели, ароматни цветове, които са обърнати с чашките надолу и са разпределени като  гроздчета. Диаметърът им е около 5 – 10 мм. Растението цъфти през пролетта.

Момината сълза се размножава много бързо благодарение на подземното си стъбло.  Коренът е бял, дебел, хоризонтален, с разклонения. Всички части на растението са люти и горчиви на вкус. Цветовете са бели с приятен аромат. Плодът на момината сълза е кълбовидна месеста ягода , обагрена в оранжево-червено с диаметър около 5-10мм  и  с 2 – 6 сини семчици. Момината сълза се отглежда в саксии и през зимата.

Според християнска легенда, Момината сълза се е появила, когато Дева Мария е заплакала след разпъването на Иисус.  Според друга легенда, Момината сълза се ражда от кръвта на Свети Леохард по време на битките му с дракон.

Момина сълза - Използвани части

Стръковете и листата. Цветовете, листата и коренищата. Цветовете се берат през време на цъфтежа, февруари-март. Сушат се на сянка или в сушилня до 40 градуса. Използва се в парфюмерията. Важно е да се помни, че растението е силно отровно.


Момина сълза - Начин на употреба

Цветовете се сушат  на сянка или в сушилня до 40 градуса.
Изследвания доказват, че водни екстракти от листа на момината сълза имат силно действие срещу вируса на херпеса и инфлуенцията. 2 чаени лъжички изсушени цветове се запарват в 400 мл. вряща вода 25-30 мин. Пие се по 1 с.л. преди ядене 3

Момина сълза – Лечебни съставки

Всички части, включително плодовете на момината сълза са силно отровни. В растението са открити около 38 различни сърдечни гликозиди (cardenolides).


Къде се среща?
Расте в храсталаците, главно в широколистни горите.

Всички части, включително плодовете на момината сълза са силно отровни. В растението са открити около 38 различни сърдечни гликозиди (cardenolides).