Момкова сълза

Момкова сълза - Действие и приложение

Използва се за облекчение и успокояване на разстроен стомах. Стимулира тъканното възстановяване, предпазва от образуването на синини, когато се прилага като лапа. Момковата сълза се препоръчва за лечение на менструални проблеми и туберкулоза. Растението се използва при проблеми, засягащи дихателната система, болки в гърлото, в гърдите, суха и дразнеща кашлица, бронхиални задръствания. Момковата сълза е адстригент. Има омекотяващо действие и е еметик /предизвиква повръщане/. Растението възстановява тъканите.

Момкова сълза - Описание

Момковата сълза (Polygonatum multiflorum) е многогодишно тревисто растение от семейство Кремови. Растението има  извито и ръбесто стъбло, което достига на височина до 70 см. Има месесто, дебело, хоризонтално  коренище . Листата са  с формата на елипса и с успоредно жилкуване. Цветовете са единични и рядко се събират по два. Растението има цилиндричен окоцветник съз зелен ръб, 6 зъжчета и 6 тичинки. Плодът му наподобява червена ягода.  


Още по темата ЕндометриозаЛарингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаТуберкулоза - Симптоми и Лечение на Туберкулоза.Киста на яйчникаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с Билки Първата употреба на билката е в Китай, в Класическия Божествен земеделец от 1 век. В Северна Америка, растението е било известно на различни индиански племена. Пенобскотите са го използвали за лечение на гонорея.

Момкова сълза - Използвани части

Използват се цветове, листа и корени.

Момкова сълза - Начин на употреба

Употребата на момковата сълза трябва да бъде само външно !
Използва се под формата на компреси : една супена лъжица ситно нарязани корени се заливат с 400 мл вряща вода. След което престояват 30 минути и се правят компресите.
Използва се и отвара – 40 – 50 гр билка се вари около десетина минути в 500 мл вода, след което се правят компреси.

Билката е отровна! Вътрешната й употреба е забранена !!!

Момкова сълза - Лечебни съставки

Лечебните части на момковата сълза са коренът и коренището. Алантионът има лечебни  противовъзпалителни свойства. Корените на растението съдържат слузни вещества, гликокинини, стероидни гликозиди, сапонини (подобни на диосгенин), витамин А, флавоноиди.

Момкова сълза - Къде се среща?

Миризливата момкова сълза се среща главно в разредените широколистни гори и храсталаци, но тук-там се заселва и по каменливи тревисти места. Можете да я откриете и в равнините, и в ниските части на планините, където се изкачва докъм 1300 м над м. в. Миризливата момкова сълза е многогодишно тревисто растение с хоризонтално месесто коренище, от което над земята се развиват едно или повече стъбла.