Магданоз - Действие и приложение:

Магданозът има апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката действие.

 

Магданоз

При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

 

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (регулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне" на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Магданоз - Описание:

Двегодишно тревисто растение. През първата година развива само листна розетка, а през втората - до 80 см високо, право, разклонено, голо, набраздено стъбло. Приосновните и долните стъблови листа са с дълги дръжки и 2-3 пъти пересто наделена петура, а горните - триделни, с линейно ланцетни дялове. Цветовете са жълтозелени, събрани в сложни сенници с 8-20 главни лъча. Плодовете са широко яйцевидни, 2,5-3 мм дълги, при узряване се разпадат на две половинки. Цъфти юли-август.

Магданоз - Използвани части:


Още по темата ЕндометриозаКиста на яйчникаБолезнена менструация, Дисменорея - Симптоми и Лечение при ДисменореяСпешна помощ за стомахаНуждае ли се младежката кожа от специални грижи?Фиеста за тялото и душата - Маски за коса, маски за тяло, маски за лицеЗа лечебни цели се използват Плодчетата (Fructus Petro-selini), листата (Folia Petroselini) и корените (Radix Petroselini).

Магданоз - Начин на употреба:

Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 см3 вода, който се изпива за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясното растение в доза 100—150 г.

Магданоз - Лечебни съставки:

Плодовете съдържат 2-7% етерично масло, 20% тлъсто масло, флавона апигенин, фурокумарина бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин - токсично вещество с психотропно и халюциногенно действие. Листата в свежо състояние съдържат 356 мг% витамин С, 8,26 мг% каротен и др. Корените съдържат малко етерично масло с главна съставка апиол, флавоноиди - апигенин и негови гликозиди, фурокумарини и полиацетилени.

Магданоз - Къде се среща?

Отглежда се в градините из цялата страна. Произхожда от Средиземноморската област.