Нар - Действие и приложение:

Нарът притежава противоглистно и адстринигентно действие.

Употребява се като средство против глисти и при диария. Исползува се във фармацевтичната промишленост като изходна суровина за получаване на алкалоида пелетиерин, който има най-силно действие срещу панделковидни глисти (тении). Не трябва да се прилага за самолечение поради голямата токсичност на съдържащите се в него алкалоиди.

Нар, против глисти и при диарии, билка, билки

Нар - Описание:

Силно разклонен храст или дърво, високо 1,5-5 м, със срещуположни, широко ланцетни, кожести листа. Цветовете са едри, 2-4,5 см в диаметър, кървавочервени, разположени в пазвите на горните листа. Тичинките са многбройни. Плодът е сферична ягода с диаметър 10-15 см, обвит с твърда кожеста обвивка. Вътрешността му е с множество сочни, червеникави плодчета с кисел-сладък вкус. Цъфти през лятото.

Нар - Използвани части:

Изпоолзва се кората на стъблото, клоните и корените, както и кората от плодовете на нара.

Използува се кората на стъблото, клоните и корените (Cortex Granati), както и кората от плодовете на нара (Cortex Granati fructus, Pericarpium Granati).

Нар - Начин на приложение:


Още по темата АвитаминозаАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеИнсулт. Мозъчен Инсулт - Исхемичен и Хеморагичен Инсулт.Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияПриготвя се отвара от 50 г надробена кора, която се залива с 400 см³ вода, накисва се в продължение па 6 часа, след което се вари, докато се получи 200 см³ отвара. Изпива се в продължение на 1 час. След половин час се дава очистително средство.

От ситно счуканата плодова кора на нара се приготвя отвара от 2 чаени лъжички дрога с 200 см³ вода и се изпива за 2 дни при диарии и стомашно-чревни възпаления.

Нар - Лечебни съставки:

В Cortex Granati се съдържат алкалоидите пелетиерин, изопелетиерин, метилзопелетиерин и псевдопелетиерин, както и 28% дъбилни вещества. В кората на плодовете - тритерпеновата урзолова киселина и танини.

Нар - Къде се среща?

Разпространено е като градинско растение в южните райони на страната ни.