Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички ситно нарязани коренища се накисват в 500 мл студена вода и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. След като се прецеди, извлекът се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Може да се приготви и запарка, като същата доза корени се запарват с 400 мл вряща вода. След престой от 30 минути се пие по същия начин.  Кръвният здравец (G. sanguineum L.) има в общи линии същото действие, но при него не се наблюдава толкова силно понижение на кръвното налягане. Той увеличава тромбоцитите (кръвните плочици). Поради високото количество на танини, често се използва при диарии, ентерити, кръвоизливи, тромбоцитопения.

Описание

Капиляроукрепващо, противовъзпалително, хипотензивно. Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените.

Използвани части

Листата, цветовете, коренищата.

Съставки

Листата и коренищата съдържат полифенолни съединения, етерично масло, танини и др.

Къде се среща?


Още по темата СтресБезсъниеГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Лекарствата трябва да се пият с чешмяна водаИз цялата страна. Расте в сенчести градини и влажни места в горите до 2500 м надморска височина.

Действие и приложение

 Понижава кръвното налягане и действа успокояващо на централната нервна система. Извлеци от коренищата на здравеца предизвикват бавно и постепенно, но продължително понижение на кръвното налягане. Успокояващото действие на билката е почти равно на това на валерианата – намалява се двигателната активност у опитни животни, удължава се съня. Билката притежава противовъзпалително и умерено изразено противомикробно действие. Има кръвоспиращо действие.

При високо кръвно налягане, безсъние, сърдечна невроза, сърбящи кожни възпаления и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички ситно нарязани коренища се накисват в 500 мл студена вода и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. След като се прецеди, извлекът се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Може да се приготви и запарка, като същата доза корени се запарват с 400 мл вряща вода. След престой от 30 минути се пие по същия начин.

Кръвният здравец (G. sanguineum L.) има в общи линии същото действие, но при него не се наблюдава толкова силно понижение на кръвното налягане. Той увеличава тромбоцитите (кръвните плочици). Поради високото количество на танини, често се използва при диарии, ентерити, кръвоизливи, тромбоцитопения.