Овчарска торбичка - Действие и приложение:

Има кръвоспиращо и тонизиращо матката действие.

 

Стръковете се прилагат като кръвоспиращо и тонизиращо матката средство при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане. Фармакологичното проучване установи слабо тонизиращо действие върху маточната мускулатура и върху мускулатурата на периферните кръвоносни съдове. Дрогата показва и понижаващо артериалното налягане действие. Изсушената билка не ускорява съсирваемостта на кръвта. Само прясната билка леко скъсява времето на кървене. Може би затова в народната медицина растението се използва предимно в прясно състояние. Необходими са допълнителни проучвания, за да се прецени точно полезността на билката. Засега няма убедителни данни за нейната ефикасност и не трябва да се разчита безрезервно на действието й, което може да стане причина за тежък кръвоизлив.

Овчарска торбичка - Описание:

Овчарска торбичкаЕдногодишно или двегодишно тревисто растение. Стъблата най-често са единични, 5-60 см високи, прости или разклонени. Приосновните розеткови листа са продълговато обратно ланцетни, с дръжки, цели или врязани до пересто наделени. Стъбловите листа са последователни, продълговати, приседнали, цели или нарязани, в основата стреловидни, често стъблообхващащи, а най-горните са ланцетни или линейни. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, които при плодовете силно се удължават. Чашката и венчето са четирилистни, а Тичинките са 6. Плодовете са триъгълно клиновидни шушулчици с много семена. Цъфти април-август.

Овчарска торбичка - Използвани части:

Използват се стръковете (Herba Bursae-pastoris). Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отрязват на около 25 см от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа.

Овчарска торбичка - Начин на употреба:

Приготвя се извлек от 4 чаени лъжички билка с 1 л вода. След 8 часа извлекът се прецежда и се изпива за 1 ден. Използва се и като спиртен извлек.

Овчарска торбичка - Лечебни съставки:

Съдържа биогенни амини (холин, ацетилхолин, тирамин и хистамин); флавоноиди - главно диосмин; танини, органични киселини и витамин С.

Овчарска торбичка - Къде се среща?

Расте като плевел и бурен по тревисти места, край пътища и сгради, по пасища и ливади из цялата страна до 2000 м надморска височина.