Орех

Орех – Действие

Орех – Описание

Орех – Приложение

Орех – Състав

 

Орех – Действие

Основните свойства на листата от орех, кората на орех и зелената обвивка на плодовете на ореха са противовъзпалителни, запичащи, тонизиращи нервната и храносмилателната система. Придава им се и способността да понижават артериалното налягане и нивото на кръвната захар.


Листата от орехкората на орех и зелената обвивка на плодовете на ореха се използват при извънредно голям брой заболявания както за външна, така и за вътрешна употреба. Листата и зелената обвивка на плодовете най-често се прилагат за укрепващи бани при рахит, екземи, възпаления на кожата, на венците, на стомаха, на червата, при бяло течение у жените, хемороиди, кървене, нередовна менструация, опаразитяване с чревни глисти, и др.

Плодовете се прилагат при захарна болест и други смущения в обмяната на веществата.

Орех – Описание


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансБяло течениеВарицелаАтеросклерозаРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания 
Дървото орех, е високо до 30 м, с широка, силно разклонена кора. Листата на ореха са едри, 20-60 см дълги, със 7-9 продълговати до яйцевидни или елипсовидни, целокрайни листчета, 5-15 см дълги и 2,5-8 см широки, в основата слабо сърцевидни, към върха заострени. Цветовете са еднополови. Мъж¬ките цветове са събрани в многоцветни, 8-12 см дълги реси. Плодът е сферичен или яйцевиден, с месеста зелена външна обвивка и твърда дървениста, набръчкана вътрешна обвивка, разделен е непълно на 2-4 гнезда, в които е разположено семето. Цъфти април-май.

В медицината се използват листата и външната обвивка на зеления плод. Берат се само листчетата на сложния лист по време на цъфтежа.

Орех – Приложение

Вътрешно приложение - приготвя запарка от I супена лъжица сухи листа с 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 ден.

Външно приложение - листата се използват под формата на отвара, която се приготвя от 3-5 супени лъжици сухи листа, които се варят 15 мин в 1/2 л вода. Отварата се употребява за промивки и компреси. Пресните листа се прибавят във водата за баня на малки деца (десетина листа за едно къпане).

Орех – Състав

Листата на ореха съдържат танини, флавоноиди, горчиви вещества, дъбилни вещества, провитамин А, витамин С, етерично масло, минерални соли и др.

Орех - Къде се среща?

Културно растение. Самородно се среща по скалистите места на долния планински пояс, особено в по-топлите места на Югозападна България и Родопите.