Пресечка - Действие и приложение:

Пресечката тонизира функциите на стомаха, възбужда апетита, засилва жлъчната секреция, подобрява храносмилането. Тя предизвиква изпотяване и понижава температурата при трескави състояния, засилва диурезата. Приписва й се способността да улеснява излъчването на пикочна киселина. Експериментално е установено, че подобрява кръвообращението в някои съдови области, стимулира работата на сърцето, успокоява централната нервна система.

 

Дрогата се прилага при безапетитие, лошо храносмилане, отпадналост след тежко боледуване, анемия, жълтеница, някои бъбречни и трескави състояния. Прилага се също като успокояващо средство при кашлица, астма, невралгични болки, ревматизъм, някои кожни заболявания (бавно заздравяващи рани и др.).

 

Плодчетата се прилагат при запек. Сокът от растението в прясно състояние се използва при ухапване от насекоми. Корените се прилагат при рани, отоци и др.

Пресечка - Описание:

Пресечка, боледуване, анемия, жълтеница, някои бъбречни и трескави състояния, билка, билки

Едногодишно, силно разклонено, паяжино влакнесто растение. Стъблото е 10-60 см високо с множество приповдигащи се клонки. Листата са продълговати, пересто нарязани, бодливо назъбени, отдолу със силно изпъкнала мрежа от белезникави жилки; приосновните са до 2.0 см дълги, с дръжки, а стъблените са последователни, постепенно намаляващи по размери и по-слабо нарязани, приседнали, полустъблообхващащи до леко низбягваши; най-горните листа са яйцевидно ланцетни и сближени под съцветията. Цветните кошнички са широко яйцевидни, до 2-3 см в диаметър, разположени единично на върха на стъблото и разклоненията. Външните обвивни листчета на кошничката са яйцевидни, на върха удължени в бодил. Всички цветове са тръбести, жълти; външните са безплодни, триделни, а вътрешните са двуполови, петделни, с тесни дълги дялове. Плодовете са цилиндрични, надлъжно наребрени, жълтокафяви, 6-8 мм дълги. Хвърчилката е двуредна с по 10 четинки във всеки кръг.

Пресечка - Използвани части:


Още по темата АвитаминозаСиндром на АйзенменгерАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеФлебит и тромбофлебитКартофите – полезни не само като хранаЧервените боровинки са полезни за здраветоИзползват се стръковете (Herba Cardui benediciti), събрани по време на цъфтеж заедно с приосновните листа.

Пресечка - Начин на употреба:

Използва се отвара или запарка от билката (5-10 г на 100 см3 вода), която се изпива на 3 пъти за 1 денонощие. За външна употреба се прилага пресният сок от растението или стръкове, накиснати за 10 дни в бяло вино в съотношение 1:50. Прилага се и отвара от корените.

Пресечка - Лечебни съставки:

Билката съдържа горчивия сесквитерпенов лактон кницин, слузни вещества, смоли, дъбилни вещества и др.

Пресечка - Къде се среща?

Расте по сухи тревисти места. У нас се среща по Черноморското крайбрежие, Странджа, Източни и Средни Родопи, Югоизточна България и южната част на Струмската долина.