Пача трева - Действие и приложение:

Билката проявява кръвоспиращо и пикочогонно действие, повишава кръвното налягане и
вентилацuонния обем на белите дробове. Прилага се при белодробна туберкулоза, кръвоизливи от стомаха и червата, маточни и  туберкулозни кръвоизливи.

В българската народна медицина пачата трева се употребява още при камъни в жлъчката, болки и язва в стомаха и червата, хемороиди, диария, изобилна менструация, бяло течение, малария.

Външно прясната билка се използва за лапи при рани.

Пача трева - Описание:

Пача треваЕдногодишно тревисто растение с разклонени членести, изправени, възходящи или полегнали стъбла, дълги 20-­60 см и добре развит, разклонен, осев корен. Листата са приседнали или с къси дръжки, тясно яйцевидно ланцетни или продълговато ланцетни, последователни. Цветовете са с 5-делен околоцветник, бели, розови или червени, разположени по 1 или по 2-5 в пазвите на листата. Плодът е тъмнокафяво до черно, матово грапаво орехче. Цъфти май-октомври.

Пача трева - Използвани части:


Още по темата Десетте най-вредни хранителни добавкиДа се погрижим за белите дробовеИзсушената билка е със зелени стъбла и листа, без миризма и със слабо тръпчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в торби или бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка (при искане на купувача пачата трева се вади корена).

Пача трева - Начин на приложение:

Вътрешно се прилага инфуз - 2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2-3 чаши според нуждата.

Външно - размачкана прясна дрога под форма на лапи за налагане на трудно заздравяващи рани

Пача трева - Лечебни съставки:

Дъбилни вещества, следи от етерично масло, въглехидрати, витамин С, гликозида авикуларин, следи от алкалоиди, провитамин А, смоли, восък, силициева киселина и др. В корените се намерени оксиметилан трахинони.
 

Пача трева - Къде се среща?

Среща се предимно по тревисти места, край пътища и огради, из дворове и градини, а също и като плевел из посевите до 1200 м надморска височина в цялата страна. Стръковете, брани през време на цъфтежа - юни-септември. Сушат се на сянка или в сушилняпри t до 40С.