Росопас - Действие и приложение:

РосопасБилката се използва предимно като отстраняващо спазмите и болкоуспокояващо средство при дискинезии на жлъчните пътища, жлъчни камъни. Прилага се и като апетитовъзбуждащо средство и тонизиращо червата при атоничен запек, при хемороиди, скрофули, като средство за отслабване и др.

Външно се използва при кожни пъпки и лишеи и при краста.

Растението е отровно. Уврежда централната нервна система, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Затова не трябва да се прилага самостоятелно за самолечение, а при лекарско назначение и под наблюдение от лекаря. Експериментално е установено, че извлеци от надземната част понижават силно и продължително артериалното налягане.

Росопас - Описание:

Едногодишно растение с полулежащи или възходящи, силно разклонени стъбла, високи 10-40 см. Листата са сложно пересто нарязани с тясно линейни, линейно ланцетни или елипсовидни, 1-4 мм широки крайни дялове. Съцветията са гроздовидни, многоцветни, 2-6 см дълги. Прицветниците са 2-3 пъти по-къси от цветните дръжки, заострени. Цветовете са 6-9 мм дълги, неправилни, розововиолетови до пурпурночервени. Чашелистчетата са яйцевидни, 2,5-3,5 мм дълги, едро назъбени. Тичинките са 2, триразделни. Плодът е кълбовидно, на върха вдлъбнато орехче, 2,5- 3 мм в диаметър. Цъфти от април до юни.

Росопас - Използвани части:

Използва се надземната част, събрана по време на цъфтеж използват се надземната част, събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите видове от рода, които се срещат у нас.

Росопас - Начин на употреба:


Още по темата Отслабване - за и против медикаментите за отслабванеХората, приемащи хапчета за отслабване, често изпаднат в депресияБета каротинът предпазва паметтаЗа ползите от разтоварващите дниОбичайте тялото си, за да отслабнетеСилата на цитруситеПрилага се като извлек, приготвен на студено от 2 чаени лъжички ситно нарязана билка с 1/2 л студена вода. След като кисне 8 часа, се изпива за 1 ден. Съществуват и препарати с жлъчегонно и жлъчетворно действие, приготвени от дрогата.

Росопас - Лечебни съставки:

Съдържа алкалоидите протопин, криптопин, синактин, коридалин, булбокапнин и др.; фумарова киселина, слузни вещества, смоли и др.

 Росопас - Къде се среща?

Расте по тревисти места, из посевите като плевел и по рудерализирани площи из цялата страна до 1000 м надморска височина.