Резене (морач) - Действие и приложение:

Резене има газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично и диуретично действие.

Плодчетата се прилагат особено често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането - подобряват апетита, премахват коликите, действуват газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Използват се и като отхрачващо средство при бронхити и коклюш. Прилагат се понякога и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, както и за регулиране на нередовната менструация. Дрогата има общостимулиращо действие и увеличава работоспособността (за разлика от Плодчетата на анасона и кориандъра, които успокояват и довеждат до сънливост). Корените се използват при бъбречни болести и отоци като пикочогонно средство. Плодчетата влизат в състава на готови билкови чаеве.

Резене (морач) - Описание:

Резене (морач), билка, билки

Многогодишно или двегодишно растение с 1 до 2,5 м високо, силно разклонено стъбло. Листата са последователни, 3-4 пъти пересто насечени с линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Сьцветието е сложен сенник с диаметър 8-20 м, с 10-12 главни лъча, без обвивка в основата. Цветовете са жълти. Плодовете са 5-10 мм дълги и 2-3 мм широки, продълговато цилиндрични, към краищата леко стеснени, зеленикавокафяви, двусеменни, при узряване разпадащи се на две полуплодчета с по 5 светли, ясно изпъкнали ребра. Цъфти от юли до септември.

Резене (морач) - Използвани части:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаЗапекКоклюш (Магарешка кашлица)Лениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Знаете ли как да се предпазите от цистит?Използват се плодовете (Fructus Foenicuii) и етеричнотомасло (Oleum Foenicuii).

Резене (морач) - Начин на употреба:

При стомашно-чревни колики у кърмачетата се прилага запарка от 1 чаена лъжичка (2-3 г) счукани плодчета, които се заливат с 250 см3 вряща вода и престояват 10 мин в нея. Извлекът се прецежда и подслажда. Дават се по 1-2 чаени лъжички след кърмене. За възрастни се прави три пъти по-концентрирана запарка, която се приготвя по същия начин и се приема по 1 супена лъжица след хранене.

Резене (морач) - Лечебни съставки:

Плодовете съдържат 2-6% етерично масло с главна съставка анетол (около 50-80%) и бицикличния кетон фенхон (10-20%), на който се дължи камфороподобната му миризма. В сладката форма var. dulce фенхон почти не се съдържа. В етеричното масло освен това се съдържат метилхавикол, днисалдехид, анискетон, анисова киселина и др. В плодовете са установени и флавоноиди производни на кверцетина и кемпферола. В плодовете се съдържат и до 18% тлъсто масло, белтъчини и захари.

Резене (морач) - Къде се среща?

Културно растение, но в някои части на страната се среща и подивяло.