Лечебна ружа - Действие и приложение:

Препаратите от ружа отдавна намират приложение в медицинската практика. Включени са във фармакопеите на много страни. Притежават омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.


Корените се употребяват за лечение на възпаления на дихателните пътища: ларингит с пресипнал глас, фарингит, трахеобронхит с дразнеща мъчителна кашлица, задух.

Прилагат се още поради покривното и омекчаващото им действие при остри възпаления на стомашно-чревния тракт. Приети заедно с други лекарства, те забавят тяхната резорбция.


В нашата народна медицина корените на ружата се използват още при възпаления на пикочните пътища, болезнено уриниране и др.


Външно се препоръчва воден извлек от корени на ружа за гаргара при ларингит с пресипнал глас, както и за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания под формата на компреси.
 

Лечебна ружа - Описание:

Многогодишно сивозелено тревисто растение с късо дебело коренище и дълги до 50 см белезникави корени. Листата са последователни, 5-15 см дълги, с дръжки. Цветовете са бледорозови до почти бели, 2-3 см в диаметър, с къси дръжки. Плодът е плосък, дисковиден. Цъфти през юли-август.

Лечебна ружа - Използвани части:

Използват се корените, листата и цветовете. Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да започнат да жълтеят, а цветовете в началото на цъфтежа.

Лечебна ружа - Начин на приложение:

Външно приложение: За гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите.


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.Пневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияЯзва на стомахаБронхитГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиВътрешно приложение: 1 с.л. от билката се залива в 500 мл хладка вода. Кисне 2 часа. Пие се подсладено с мед 15 минути преди ядене по една винена чашка, 4 пъти дневно.

Лечебна ружа - Лечебни съставки?

Корените съдържат 25 до 35% слузно вещество със слабо кисела реакция и добра разтворимост в студена вода. В състава на слузното вещество влизат 22% галакуронова киселина, 48% хексози (главно - D-глюкоза), 8% пентози и др. Освен това в корените се съдържат скорбяла (до 37%), захари (до 10%), пектин (до 11%), тлъсто масло (1-2%), аспарагин, бетаин, малко танини и др.

Листата й цветовете също съдържат слузни вещества, но в по-малки количества.

Лечебна ружа - Къде се среща?

По влажни крайречни и мочурливи места в цялата страна