Риган

Риган - Действие и приложение

Риганът има отхрачващо действие, успокоява кашлицата. Действа потогонно при коклюш, трахеит, остър и хроничен бронхит. Помага при спазми и болки в стомаха и червата, при метеоризъм. Риганът има нервно успокоително действие. Поради съдържанието на етерично масло той има антисептично действие. Успокоява нервната система. Билката стимулира секрецията на храносмилателните, потните и бронхиалните жлези, възбужда апетита, засилва перисталтиката на червата. Риганът има ефективно анти - бактериално свойство. Билката има анти-оксидантно действие. Тя съдържа фитонутриенти /включително тимол и розмаринова киселина/, които действат като антиоксиданти и са способни да предпазят клетъчната структура от увреждания дължащи се на кислорода. Доказано е, че в един грам риган има 42 пъти по-голяма антиоксидантна сила в сравнение с ябълките, 15 пъти повече - от портокалите, 30 пъти повече - от картофите и 4 пъти повече - от боровинките. Риганът е богат на нутриенти и е добър източник на фибри, които предпазват от причиняващите рак токсини, също така понижава нивото на холестерола.

Риганът се отглеждаи като културно растение заради ароматичното си масло, което се съдържа в цялата надземна част и особено в цветовете. Маслото намира широко приложение в парфюмерията. Изсушените стъбла са добър заместител на чая. Употребяват се при кашлица, при лекуване на белодробни заболявания и за приготвяне на обикновен чай. Като подправка и за лечебни цели се използва този вид, който цъфти с розововиолетови цветчета. Изсушен запазва вкуса си.

Риган - Описание:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаБронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - Причини Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. На височина достига до 80 см. Върховете на растенията се разклоняват и образуват чадъроподобни съцветия, в които са събрани голям брой малки цветчета с розов, бледорозов, или почти бял цвят с кафяви чашки. Образува туфа, в която може да се наброят 80-100 стъбла и ежегодно излизат нови стъбла. На някои растения цветовете са двуполови, а на други - само женски. Женските цветове се разтварят 7-8 дни преди другите цветове. Цъфтежът на ригана продължава доста време, тъй като едни стъбла в туфата цъфтят, а други продължават да се развиват. Опрашването на цветовете се извършва от насекомите -  главно от пчелите. Цъфтежът започва обикновено от началото на юни и продължава до края на август.

Риган - Използвани части:

Използват се цветоносните връхни части на растението, които се събират по време на цъфтежа. Отрязват се на около 20 см от върха.

Риган - Начин на приложение:

Билката се приема под формата на чай : една супена лъжица се залива с половин литър кипяща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по една чаша 4 пъти на ден,преди ядене. Използва се при простудни заболявания и при хранителни смущения.

Риганът се пие и като обикновен чай.

Риган се приема под формата на запарка: при лишеи и обриви при малки дена:  100гр от билката се варят в три литра вода за 10 мин. Отварата се прецежда и се прибавя във водата, с която детето се къпе.

Риган - Лечебни съставки:

Растението съдържа етерично масло, провитамин А, флавоноиди, дъбилни вещества, горчиви вещества, аскорбинова киселина, трициклични сесквитерпени и др.

Риган - Къде се среща?

В диво състояние, риганът се среща почти навсякъде у нас. Най-често се появява по сечищата из горите, край горските пътеки, покрай пътищата и по влажните места. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините из цялата страна до към 1600 м надморска височина.