РепейРепей - Действие и приложение:

Вътрешно:

Репеят помага при бъбречни камъни, подагра, гастрит, язва на стомаха, диабет, подагра, ревматизъм, артрити, болести на ставите и устната кухина. Корените на лечебното растение се препоръчват от билкарите и при малария, газове, бронхит. Отвара от семената се пие срещу световъртеж.

Външно:

Растението се използва при контузии и наранявания, изкълчвания, разширени вени, при изпъкнала кост на палеца на крака, а също и за налагане при ревматизъм, натъртване, подагра. Настойка от корените, накиснати в терпентин (1:10), се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимфни възли, рани от изгаряния, хемороиди. Приготвя се и отвара за укрепване на косата при косопад. Помага при прекалено мазна кожа и при акне.

Репей - Описание:


Още по темата АртрозаПодагра (Хиперурикемия)Ревматоиден артритДиабетна невропатияРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Репеят е двугодишно тревисто растение. Достига до 15 см височина, цветовете му са червеникаво-виолетови, разположени на върха на стъблото. То пък е силно разклонено. Коренът е дълъг сиво-кафяв отвън и бял и месест във вътрешността. Билката цъфти през юли и август, а расте по влажни и необработени места в цялата страна. Най-лесно ще я намерите в предпланинските и полски райони, из храсталаците, горите, мочурливите и влажни места.

Репей - Използвани части:

За лечебна цел се използват главно корените на едногодишните растения, вадени през октомври-ноември или през март. Корените на двугодишните са кухи и негодни за лечебни цели. Ще ги разпознаете по това, че едногодишните растения нямат стъбло, а само листа. Коренът внимателно се изважда от земята, измива се добре и се пуска за няколко минути в гореща вода. След това се нарязва на ситно и се суши на сянка. Съхранява се в добре затворен съд, защото много лесно се овлажнява. Корените на репея са богати на инулин (пребиотик, който подпомага развитието на Bifidus бактериите в храносмилателния тракт)

Репей - Лечебни съставки:

Корените съдържат протеини, етерично масло, гликозиди, фитосттерин, танини, мазнини, органични киселини, микроелементи, горчиви вещества, дъбилни вещества, слузни вещества и др.

Репей -Къде се среща?

Репеят е растение, което се среща в Европа и Азия. Лесно е да се открие и да се разпознае, тъй като по принцип расте до огради и пътища.