Синя жлъчка - ЦикорияЦикория (Синя жлъчка) - Действие и приложение:

Поради горчивия си вкус цикорията засилва храносмилането, има апетито възбуждащо и слабително действие, смъква кръвната захар, подобрява работата на сърцето, унищожава микробите. Прилага се при при жлъчно-каменна болест, атоничен запек, за стимулиране обмяната на веществата. Цикорията -  наричана още синя жлъчка, се употребява при лечение на черния дроб, проблеми със стомаха и далака. Има успокоителен ефект върху централната нервна система. Засилва сърдечната дейност. В нашата народна медицина се прилага като цяр за далака, цироза, захарна болест, жълтеница, изпотяване, глисти у децата, кръв в урината, при кашлица, треска, епилепсия, трудно уриниране и уриниране на кръв, стомашни болки, гастрит, язва, болезнена менструация, хемороиди, подагра, виене на свят, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при нарушено храносмилане, при неврастения и хистерия.


Още по темата ЕндометриозаКиста на яйчникаЦироза на черния дробДиабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Цикория (Синя жлъчка) - Описание:

Многогодишно тревисто растение, високо от 20 до 100 см. Коренът (4 - 5 см) е  дълъг, месест, вретеновиден и задебелен. Стъблото е разклонено. Приосновните листа са събрани в розетка на къси дръжки, обратно ланцетни, от пересто нарязани до наделени; стъблените листа са приседнали със закръглени или стреловидни ушички, стъблообхващащи. Цветните езичета  са събрани на групи от по 2-5 или единични. Обвивните листчета на кошничките в 2 реда, вътрешните 2-3 пъти по-къси от външните. Цветовете са светлосинии (рядко бели или розови). Семената на цикорията са дълги 2-3 мм, ребристи с кафяв цвят.  Цъфти юни-октомври.

Цикория (Синя жлъчка) - Използвани части:

Използва се надземната част на растението, които се събират през юли и август, а корените са през есента, когато опадат семената. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 400С. Корените се сушат на сянка или в сушилня при температура до 500С. Допустимата влажност е 12%. Срокът на годност на целите стръкове е 3 г., а на рязаните е 2 г.

Цикория (Синя жлъчка) - Начин на употреба:

Външно приложение

Външно се прилага за бани при екземи, за лапи при циреи и трудно зарастващи рани. Прави се настойка от цветовете в зехтин в съотношение 1:10 и се използва за мазане при рани, изгаряния, както и за компреси при младежки пъпки.

Вътрешно приложение

От корена се прави запарка от 2 чаени лъжици ситно нарязана дрога в 200 ml кипяща вода (доза за 1 ден). Пие се преди ядене 4 пъти на ден за прочистване на организма.  За стимулиране на жлъчната секреция от стръковете се приготвя отвара от 2 супени лъжици смлени стръкове, които се заливат с 400 ml вода, варят се 5 min и се оставят да киснат 30 min. Прецедената отвара се приема 3 пъти дневно по 80-120 ml преди ядене.


Корените на синята жлъчка се използват за приготвяне на безкофеиново кафе (Инка) или се комбинират с кафето в различни съотношения.

Цикория (Синя жлъчка) - Лечебни съставки:

Употребяваните части от синята жлъчка за лечебни цели (дрога) са коренът и стъблата. Време и начин на бране на дрогатаСтръковете се събират през периода на цъфтеж, а корените се изваждат през есента - октомври. Корените съдържат 40—60% инулин и следи от горчиви вещества; листа съдържат сесквитерпетони лактони (лактуцин, лактукапиждац) с горчив вкус, тритерпени, цикориенова киселина. Цветовете съдържат кумариновия глюкозид цикории, който при хидролиза се разцепва на ескулегин и глюкоза.

Цикория (Синя жлъчка) - Къде се среща?

Местообитанието на синята жлъчка са ливади, тревисти места, край пътища и жп линии, плевел в лозя, градини, посеви и окопни култури.

Разпространено е в цялата страна - 0 до 1500 m надморска височина.