Трънка - Действие и приложение:

Билката има запичащо и противовъзпалително действие.

 

Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства.

 

Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.).

Трънка - Описание:

Трънка, невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики, билки, билка

Силно разклонен бодлив храст, висок 1-3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, 2-4 см дълги, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, 1,5-2 см в диаметър, с 5-6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а Тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин със синкав восъчен налеп и стипчивокисел вкус. Цъфти преди разлистването през март-април.

Трънка - Използвани части:


Още по темата АвитаминозаДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНевероятните свойства на оцетаКоварната лятна диарияИзползват се цветовете (Flores Pruni spinosae) и плодовете (Fructus Pruni spinosae).

Трънка - Начин на употреба:

6-8 изсушени плода се заливат с 250 см3 вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

Трънка - Лечебни съставки:

Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, кемпферол - 3,7-дирам-нозид и кверцетин; малко цианогенни гликозиди, захари и др. Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.

Трънка - Къде се среща?

Расте из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.