Трицветна теменуга - Действие и приложение

Трицветната теменуга се ползува с името на добро отхранващо средство. Отхранващото й действие се отдава на сапонините. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.

Употребява се при възпалителни заболявания на дихателната система (бронхит, кашлица с гъсти секрети).

В народната медицина се изпорзва още като диуретично средство, при подагра, ревматизъм, като потогонно и „кръвоочистително" средство, при различни кожни заболявания.

Трицветна теменуга - Описание:

Едногодишно тревисто растение с право, ръбесто, слабо разклонено стъбло, високо до 45 см, и с тънък вретеновиден корен. Долните листа са сърцевидно яйцевидни, а горните продълговато ланцетни, последователни, с дълги дръжки и c два прилистника. Цветовете са единични, с дълги дръжки и с жълто, виолетово, синьо и бяло обагрени венчелистчета. Чашката и венчето са 5-листни, тичинките са също 5, кафяви. Плодът е многосеменен, разпуклив (на 3 дяла), с продълговато яйцевидни, кафяви, лъскави семена.

Трицветна теменуга - Използвани части:

Надземната част, брана през време на цъфтежа - май-август. Суши се на сянка или в сушилня при t до 40С.

Трицветна теменуга - Начин на употреба:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаБронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - ПричиниПриготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога с 250 см3 вряща вода и след изстиване и прецеждане се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно. При необходимост от по-силно отрахчващо действие се взема в по-голямо количество - по 1 кафена чашка 3 - 4 пъти дневно.

Да се има предвид обаче, че в големи дози отварата от теменуга може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт с гадене, повръщане и диария.

Трицветна теменуга - Къде се среща?

Расте по сухите тревисти и каменливи места, по нивите, стрънищата, ливадите и из храсталаците навсякъде в България.