Царевица - Действие и приложение:

Царевицата има диуретично, кръвоспиращо, жлъчегонно и успокояващо действие.

 

Царевичната коса се употребява като кръвоспиращо средство. Действието се свързва със съдържащите се в нея вещества, подобни на витамин К3. Много често билката се използва и като пикочогонно средство, при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хронично възпаление на бъбреците и при отоци. Намира приложение и при застой на жлъчка, и при други чернодробни и жлъчни заболявания. Предписва се при диабет и като потискащо апетита средство за отслабване. Много често се прилага като успокояващо средство.

Царевица - Описание:

Царевица, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хронично възпаление, билка, билки

Едногодишно културно растение с право, неразклонено, до 3-4 м високо стъбло. Листата са линейни, с успоредно жилкуване. Цветовете са еднополови; мъжките са събрани във връхни метличести сьцветия, а женските - в кочани, разположени по стъблото. Цъфти през лятото.

Царевица - Използвани части:

За лечебни цели се използват дългите нишковидни близалца на женските цветове (Stigmata Mavdis) - т. нар. царевична коса или свила.


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансХламидия. Хламидия трахоматис. ХламидиозаБяло течениеВагинитУпотребата на антибиотицитеКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълЦаревица - Начин на употреба:

Прилага се запарка от 10 г билка с 1/2 л вряща вода, която се изпива за 1 или 2 дни.

Царевица - Лечебни съставки:

Съдържа витамин К, аскорбинова и пантотенова киселина, каротеноиди, стероли (ситостерол и стигмастерол), сапонини, смолисти и горчиви вещества, тлъсто масло, етерично масло, инозит и др.