Червен кантарион - Действие и приложение:

Билката има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Приписва й се и газогонно действие. В миналото е използвана за лечение на маларията, тъй като може да понижи температурата при трескави състояния. Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

Прилага се при безапетитие, възпаление на стомаха с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет.

Външно се прилага при бавно заздравяващи рани.

В научната медицина се използва спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) в различни комбинации с други горчиви съставки.

Червен кантарион - Описание:

Тревисто двегодишно растение с изправено, разклонено в горната си част стъбло. Стъблените листа са срещуположни, елипсовидни, целокрайни, а приосновните образуват розетка от обратно яйцевидни, стеснени към основата си листа. Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица. Тичинките са 5. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември.

Червен кантарион - Използвани части:


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаКакво да правим със стомашните киселиниЗа лечебна цел се използват цъфтящите стръкове (Herba Centaurii), отрязани на около 15-20 см от върха.

Червен кантарион - Начин на употреба:

От надземната част на растението се приготвя запарка (1 чаена лъжичка от билката на 200 см3 гореща вода), която се изпива на три пъти, 1/2 час преди ядене. Може да се направи и извлек с вино, като 60 г билка се накисва в 1 л вино за 8 дни, след което се прецежда и се държи на хладно. Пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване. Запарката от дрогата се прилага и външно за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин.

Червен кантарион - Лечебни съставки:

Растението съдържа горчивите вещества генциопикрозид - секоиридоиден гликозид, еритроцентаурин и до 1% алкалоиди, главният от които е генцианин, производно на пиридина. Доказано е наличието на флавоноидни вещества, аскорбинова и олеанолова киселина.

Червен кантарион - Къде се среща?

Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.