Червено подъбиче - Действие и приложение:

Червеното подъбиче има запичащо и кръвоспиращо действие. Червеното подъбиче е една недотам позната билка, но тя притежава много полезни за човешкия организъм вещества.

Билката и препаратите, в които тя се влага, подобряват функциите на храносмилателната система, засилват секрецията на стомашните жлези и на жлъчния мехур. Подъбичето се прилага при острър и хроничен гастрит, диария, дизентерия, жлъчни дискинезии и жлъчнокаменна болест. То премахва спазмите при чревни и бъбречни колики. Червеното подъбиче е особено полезно при метеоризъм. Повишава диурезата при ревматизъм, подагра, пясък в жлъчния мехур. Има ясно изразено кръвоспиращо и адстрингентно (стягащо) действие при хемороиди.

Червено подъбиче - Описание:

Червено подъбиче, хронични гастрити, диария, дизентерия, жлъчни дискинезии, билка, билки

Растението е многогодишно, достига височина до 30 см.

Червено подъбиче - Използвани части:

надземната част събрана по време на цъфтеж без приосновните вдървенели части на стъблото

Червено подъбиче - Лечебни съставки


Още по темата АвитаминозаГастрит - Видове гастрит и Лечение.ДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНай-добрата закускаПодъбичето съдържа етерично масло, горчиви и дъбилни вещества, азотни съединения, флавоноиди, витамин С, смоли и др.

Червено подъбиче - Къде се среща?

Червеното подъбиче расте в полските и предпланинските райони, в смесените гори и по горските поляни с надморска височина до 1000 м.е се събират в периода на цъфтеж (юни – август). Стръковете се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40°С. В изсушен вид са зелени, а цветовете са розови. Вкусът на изсушената билка е горчив. Няма миризма. Трябва да се съхранява на проветриво и сухо място.

Червено подъбиче - Начин на употреба:

Под форма на запарка за бани, компреси и промивки се прилага при лечение на кожни заболявания.

С отвара от червено подъбиче се промиват гнойни рани с цел дезинфекция и по-бързо заздравяване.