Черна ряпа - Действие и приложение:

Челната ряма ила жлъчегонно, апетитовъзбуждащо и пикочогонно действие.

Черната ряпа се използува като храна и като лекарство. Съдържащите се в ряпата вещества (киселини, етерични масла, лизоцим и др.) й придават специфичен вкус, аромат и лечебни свойства. Използва се като апетитовъзбуждащо и жлъчегонно средство и при камъни в бъбреците. Опитно е установено стимулиращо действие върху секрецията на храносмилателните сокове. Захарен извлек от ряпата се използува против кашлица, при ишиас, против глисти и др. Настърганата ряпа, нанесена като лапа, има действие, близко до това на синапа. Очуканите семена от ряпата се препоръчват от народната медицина като антимикробно и противогъбично средство за външно приложение.

Черна ряпа - Описание:

Двегодишно зеленчуково растение, развиващо през първата година листна розетка и кореноплод, а през втората - цветоносно стъбло. Кореноплодът е от 5 до 20 см в диаметър с разнообразна форма и багра. Вътрешната част на кореноплода е бяла, жълтеникава или червеникава, с остър парлив вкус и характерна миризма. Цветоносното стъбло е до 1 м високо.

Приосновните листа са събрани в розетка. Цветовете са бели, розови или виолетови с по-тъмни жилки. Цъфти през юни-юли.

Черна ряпа - Използвани части:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - ПричиниТуберколоза при ДецаКълновете - здраве в една шепаИзползват се листата (през юли - август) и плодовете (през юли-септември)За лечебни цели се използува кореноплодът (Radix Raphani sativi).

Черна ряпа - Начин на приложение:

Прави се захарен извлек от кореноплодът - кореноплодът се издълбава, поставя се захар и се изчаква една седмица, след което се използува захарният извлек. Настъргани корени, счукани семена под формата на чай и настойка за външно приложение.

Черна ряпа - Лечебни съставки:

Съдържа етерично масло с фитонцидни свойства, витамини (А, В2, С, Р, К). минерални вещества (калиеви, калциеви, серни, магнезиеви и фосфорни соли), микроелементи, ферменти, пектинови вещества и др.

Черна ряпа - Къде се среща?

Отглежда се като зеленчуково растение в цялата страна.