Чесън - Действие и приложение:

Чесънът има противоглистно, противомикробно и жлъчегонно действие.

Противомикробното действие се дължи на етеричното масло. Чесънът унищожава болестотворните микроорганизми в червата и изгонва газовете. Подпомага организма в борбата му срещу инфекциозните болести. Засилва отделянето на жлъчен сок и с това подобярява храносмилането.

Притежава и пикочогонно действие, вследствие на което се понижава кръвното налягане. Чесънът предотвратява развитието на атеросклероза в съдовете, тъй като понижава холестерола, триглицеридите и фибриногена в кръвта. Има данни, че чесънът понижава нивото на кръвната захар и служи като противоотрова при оловно отравяне.

За профилактика при атеросклероза и хипертония, при инфекциозни заболявания, както и при хронични гнойни инфекции (бронхити, бронхиектазии), за възбуждане на апетита, след антибиотично лечение, при жлъчнокаменна болест, глисти.

Чесън - Описание:

ЧесънЧесънът е многогодишно тревисто растение. Луковицата яйцевидна, съставена от 7 - 30 дребни луковички (скилиди), покрити с бели, розови или виолетови люспи. Стеблото изправено, до 50 см високо, кухо, до половината обвито от продълговати листни влагалища. Листата линейни, до 1 см широки, плоски, от средата подвити под тъп ъгъл. Цветовете малобройни в кълбест сенник на върха на стеблото, примесени с дребни луковички. Околоцветните листчета 6, продълговати, бледолилави или белезникави. Плодът кълбесто тристенна кутийка. Семената черни, триръбести. Цъфти юни — август.

Чесън - Използвани части

Използват луковиците, които се използват в свежо състояние. Възможно е да се употребяват и след узряването и изсушаването им.

Чесън - Лечебни съставки

Луковиците съдържат етерично масло, тлъсто масло, фитостероли, витамин A, Bl5 В2, флавоноиди, сапонини, следи от йод, полизахариди.

Чесън - Начин на приложение:


Още по темата БрадавицаАтеросклерозаМаститАртериална хипертонияГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаПо 1 главичка чесън се изяжда вечер с храната.

При глисти се правят клизми – 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл вряща вода. Прецежда се и се правят 2 клизми.

За понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20-30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни наред, след това 2 дни почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.

За профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура – 100 г счукани скилидки се заливат с 500 мл 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене.

Чесън - Къде се среща?

Отглежда се предимно като зеленчуково растение в градини. Пренесен е в Европа от Средна Азия.