Червен божурЧервен божур – Действие и приложение:

Корените на растението се използват в народната медицина. Те са помощно средство за лечение на хемороиди, при епилепсия, за улесняване на изхръвлянето на камъни в бъбреците. Коренището има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Изпозлва се за засилване на тонуса на червата и перисталтиката. Засилва тонуса на матката.  Разтението се препотъчва при лечение на ревматизъм. Трябва да се има предвид, че дрогата е токсична. В по-големи количества билката може да предизвика аборт, да доведе до силно менструално течение. Червеният божур има силно нервноуспокояващо действие.

Червен божур – Описание:


Още по темата СтресАртрозаПодагра (Хиперурикемия)ХемороидиРевматоиден артритБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Червеният божур е многогодишно тревисто растение от семейство Двусеменни. Коренището му е късо, корените са грудковидни, надебелени и вретеновидни. Стъблото на растението е неразклонено, високо около 50 до 90см., набраздено и гладко. Листата са разположени последователно, до три пъти делни, перести с елипсовидни крайни дялове. Цветовете са светло или тъмно-червени на цвят. Плодът е съставен от 3 кадифено мъхести мехунки, като всяка съдържа черни семена. Времето на цъфтеж е през лятото – май, юни.

Червен божур – Използвани части:

Използват се семената, венчелистчетата и корените.

Червен божур - Лечебни съставки:

Венчелистчетата съдържат антоцианов гликозоид – пеонин, семената и корените, съдържат резорцинол производно на пеолол, органични киселини, алкалоидоподобно вещество – перегринин, скорбяла и др.

Червен божур – Начин на употреба:

Червеният божур се приема под формата на отвара и запарка.

Запарка: от венчелистчетата се приготвя като  една супена лъжица от дрогата се залива с 300мл кипяща вода, оставя се да кисне около час.  Приема се 3 пъти на ден по 100мл. Действа нервоуспокояващо.

Отвара: от корените на растението се приговтя като  1 чаена лъжица се прибавя в половин литър вода, вари се около 5 мин. Приема се 3 пъти дневно по 200мл. Отварата има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Червен божур – Къде се среща?

Червеният божур се среща из редки гори, по тревисти и каменисти места, из храсталаци в цялата страна до към 1000 н.в.