Бабини зъби се използва и при нередовна менструация, билката се пие и при хронично възпаление на половите органи при мъжа и жената, Бабини зъби се използва е при мигрена, невралгия, бронхит, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, коклюш и др.

Бабини зъби - Действие и приложение:

Растението  има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Дрогата има диуретично действие и слабо изразен тонизиращ ефект и се употребява при камъни в бъбреците.

Бабини зъби

Основното действие е стимулирането на половата система. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон,който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и и засилва потентността. При жените се увеличава естрогена,затова екстракта може да се ползва за повишаване на либидото,лекуване на безплодие и при менструални болки.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

 Описание:


Още по темата Мигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеАкупунктурата лекува главоболието по-успешно от лекарстватаБолката - Фактор номер едно за нарушаване на ежедневиетоСъвети за добро здраве през пролеттаАлкохолно главоболиеПредотвърдяване на мигрена без лекарства Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10 - 50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовеге са 3 - 4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март - май.

Използвани части:

Използуват се надземните части на растението.

Начин на употреба:

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 смстудена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1 - 2 дни.

Лечебни съставки:

Съдържа стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, β-ситостерол, стигмастерол и кампестерол, флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин; алкалоиди от харманов тип, тлъсто масло.

Къде се среща?

Бабини зъби  расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина. По-широко разпространено у нас е планинското котенце ,на което околоцветните листчета не са извити навън.