ЧерницаОписание

Слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично, седативно действие.Прилага се за лечение на запек, лека форма на захарен диабет, бронхити. Отварата от кората и корените се препоръчва за регулиране на нередовна менструация. Листата се употребяват при авитаминиза, като укрепващо средство, при задух. Корите и корените се препоръчва при полова слабост и бъбречна недостатъчност.

Използвани части

Предимно листата, по-рядко плодовете и по изключение кората на корените на бялата черница. В ежедневната практика най-много се използуват листата. От плодовете се приготвя сок и сироп.

Съставки


Още по темата ЗапекБронхитЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Употребата на антибиотицитеКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаЛистата съдържат гликоза, аспарагинова киселина, аденини, калциев карбонат, пептон. В плодовете се намира пектин, пектоза и др.

Къде се среща?

Черницата е пренесена от Индия. У нас се култивира, но се среща и диворастяща, макар и рядко.

Действие и приложение

Начин на употреба -Около 2 супени лъжици дребно нарязани изсушени листа се запарват с 400 мл вряща вода. Оставят се да киснат около половин час. Прецежда се запарката и се пие по 1 кафеена чашка преди ядене 3 пъти дневно. Кора от корените на черницата в доза 1 кафеена лъжичка се запарва с 400 мл вряща вода и се вари още 5 минути. Употребява се по същия начин. Макар и рядко, в медицината се употребява и черната черница.