Татул

Татул -Действие и приложение:

Приложението на растението е ограничено, тъй като е силно токсично. Татулът има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което се дължи на тропановите алкалоиди, кумарините, фенолните киселини.

Прилага се при спастична кашлица, полова свръхвъзбуда, мигрена и по-рядко при бронхиална астма. Листата на татула се използват при главоболие, прилив на кръв в главата, неврастения, парализи, епилепсия, при психични заболявания, сънливост, хълцане. Датуринът, извлечен от татула е алкалоид, който се съдържа в страмониум, лекарство, което се приема от астматици за олекване на бронхиални спазми. В народната медицина татулът в малки дози намира приложение при хистерия, менингоенцефалит, катар на горните дихателни пътища и др.

Татул - Описание:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеАстмаАстма - Симптоми и Лечение на АстмаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапия Татул /Datura stramonium/ eхрастовидно растение от семейство Картофови. Стъблото му е  разклонено, лилаво на цвят до тъмно зелено. Листата му са широки и големината им достига до 20см. Цветът му е бял до лилав на с тромпетовидна форма и е голям около 10-12см. Плодовете му са зелени с яйцевидна форма, едри са колкото орехи и са с шипове. Когато узрее плодът се разцепва на четири части, всяка, от които съдържа по няколко червени семенца. Когато се разрежат, отделят неприятен мирис.

Татул - Използвани части:

Използват се семената и корените на растението. Те се берат през есента, изсушават се и се съхраняват на сухи места.

Татул - Начин на употреба:

Под формата на тинктура, се започва с дневна дозировка по 15 капки и се повишават до 40. Назначава се сам по лекарско предписание!!!

Татул - Лечебни съставки

Татулът съдържаалкалоиди като датуринът, танин, керотин, скополамин, атропин, кумарини, хиосциамин и др. Тесе съдържат предимно в семената и цвета.

Татул - Къде се среща?

Татулът расте на топли, слънчеви места в почва, която ще запази корените му сухи. Среща се по пустеещи места и ниви като бурен. Растението се разпространява в рамките на Южна и Северна Америка до Мексико.