Слънчоглед - Действие и приложение:

Слънчогледът като бика има апетитовъзбуждащо, темературопонижаващо и омекчаващо лигавиците действие. Прилага се при стомашно-чревни заболяваня.

Установено е и неговото имуностимулиращо, бактерицидно и бактериостатично действие.

Препоръчва се при болки в стомаха и червата, ревматизъм, грип, като противоотрова при въздействие с тежки и радиоактивни метали, особено кобалт и стронций.

В Българската народна медицина препоръчва билката още при малария, епилепсия, задух, белодробни възпаления, кръвен наплив в главата, нервна възбуда и др., а външно — за поддържане русия цвят на косата. Листата понякога се прилагат за компреси при младежки пъпки и за бани при хемороиди, а отвара от корените се пие за пречистване на черния дроб и бъбреците. 

Семената се прилагат широко за храна (в диетичното хранене – също сурови и покълнали, които подобряват кръвообращението и хормоналната дейност, припоръчват се при кожни проблеми, кисти и др.). Слънчогледовото масло, получено от семената, се употребява за храна, накисване на билки и за масажи. 

Странични ефекти. Умерената употреба и на билката, и на натуралната храна слънчоглед обикновено е безпроблемна. При рафинирането и особено при запържването на олиото обаче се губят повечето негови полезни свойства и то може дори да се превърне във фактор за генерирането на сърдечносъдови, жлъчночернодробни и туморни заболявания.

Слънчоглед - Описание:

Слънчоглед, малария, епилепсия, задух, белодробни възпаления, кръвен наплив в главата, билка, билки

Едногодишно тревисто растение. Ръбесто, с мека сърцевина и покрито с власинки стъбло, 2,5 м. Листата са големи, с дълги дръжки, сърцевидни, последователни, покрити с власинки. Цветните кошнички са едри, обикновено единични, разположени на върха на стъблото. По периферията на кошничката цветчетата са жълти, езичести и безплодни, а вътрешните са двуполови, тръбести, кафяво-жълти. Плодът е белезникава семка, обвита в твърда, сиво-черна обвивка. 

Слънчоглед - Използвани части:


Още по темата Птичи грипБяло течениеРевматизъм ( Rheumatism )ГрипБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълИзползват се периферните езичести цветове (Flores Helianthi), понякога и целите цветни кошнички, адза хранителни цели - семената (Semen Helianthi); рядко листата и корените. 

Слънчоглед - Начин на употреба:

2 чаени лъжички от цветовете на билката се поставят в 350 мл. кипнала вода. Вари се 5 мин. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 100 мл. преди ядене.

От цветните кошнички се прави спиртен извлек (в 50% етилов алкохол или чиста силна ракия), който се прилага при трески и ставни болести - по 1-2 чаени лъжички на ден. Споменатата запарка се прилага и външно. 

Семената се дозират според необходимостта на съответния организъм от съдържащите се в тях вещества, обикновено по 1-2 супени лъжици на ден, най-добре в покълнало състояние.

Слънчоглед - Лечебни съставки:

Цветовете съдържат солантова киселина, флавонов гликозид, кверцимеретрин, ксантофил, бетаин, холин, антоцианин, кверцетин, органични соли и фитохормони. 

В слънчогледовото семе се съдържат много мазнини (главно полиненаситени), ценни белтъци, много минерали (калий, фосхор, желязо, цинк и др.), витамин Е и витамини от В-група, фитостероли и др. 

Слънчоглед - Къде се среща?

Култивирано растение, засявано из цяла България и в повечето страни по света. Произхожда от Мексико.