Решетка - Действие и приложение:

Решетката се използва в народната медицина. Коренът на билката се прилага като стимулиращо секрециите, улесняващо храносмилането, пикочогонно, противовъзпалително, отхрачващо и глистогонно средство. Използува се и външно при рани, обриви и други кожни заболявания. Билката оказва обезболяващ ефект при хемороиди. По-рядко се предписва при отпадналост, преумора, нервно изтощение и др. Може да се използва при лечението на бронхит, бъбречни възпаления, трудно заздравяващи рани, кръвоизливи, нерви, отпадналост и глисти. Прилага се за лечение на отоци от различен произход, течности в корема (асцит), нарушено храносмилане, възпаление на пикочните пътища. В българската народна медицина решетката се употребява при кожни обриви и пъпки, лишеи по кожата, припадъци, отпадналост, парализи (особено на езика), стомашни болки и киселини и др. Билката има благоприятно действие при колит, гастрит, цистит, нередовна менструация и др.

Решетка - Описание:


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.Цистит - дигноза, симптоми, лечениеХемороидиАкнеХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЗнаете ли как да се предпазите от цистит? Решетката (Carlina acanthifolia ) е многогодишно безстъблено тревисто растение от семейство Сложноцветни. Коренът на решетката е жълтокафяв на цвят, дебел, сочен и дълъг до 1 м.  Листата са дълги 10 - 30 см., два пъти по-дълги от колкото широки. Те са дълбоко пересто нарязани, бодливо назъбени, разположени в приземна розетка, в средата, на която се развива едра кошничка, чийто диаметър е 3 - 7 см. Външните обвивни листчета на кошничката са листовидни, средните са гребеновидно наредени, а вътрешните са разперени. Всички цветове са тръбести, отначало цветът им е бледожъл, а по-късно става червеникави до виолетови. Плодовете са продълговати с хвърчилка от перести власинки. Времето на цъфтеж на растението е от юни до септември.

Решетка - Използвани части:

Използват се коремите на растението. Те се вадят късно през есента или рано напролет. След почистване се сушат в сушилня или на сянка.

Решетка - Лечебни съставки:

Решетката съдържат около 1-2% етерично масло, дъбилни и смолисти вещества, до 20%  инулин и  полиацетиленово съединение с антибиотично действие.

Решетка - Начин на употреба:

Билката се употребява под формата на:

Запарка- Около 1 супена лъжица ситно смляни корени се залива с 500 мл вряща вода. Вари се около 10 минути. Отварата се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Използва се  при колит, гастрит, цистит, нередовна менструация и др.;

Спиртен извлек(1:10) по 15 - 20 капки 2-3 пъти дневно. Използва при лечението на  бронхит, бъбречни възпаления.

Компреси: ситно смлян корен се налага върху марля. Поставя се върху кожата за не повече от 1 час дневно. Компресите се използват при кожни лишеи.

 Използва се за бани при обриви.

Решетка - Къде се среща?

Решетката расте по каменливи и сухи тревисти  места, из горскитеполяни в цялата страна, предимно в планините.