Иглолистен плаунИглолистен плаун – Действие и приложение:

Иглолистният плаун се използва за лечение на хроничен алкохолизъм.  След приемането му при употребата на алкохол, той предизвиква гадене, изпотяване, повръщане, промени в сърдечната честота, слюнкоотделяне. При повторна употреба на тютюн или алкохол гаденето се засилва. Растението съдържа селагин, който е силна парализираща отрова. Затова се препоръчва, лечението да се провежда при засилен контрол от страна на лекар в хоспитализирано заведение.

Иглолистния плаун служи като хомеопатия при асцит и газове.

Иглолистен плаун – Описание:

Иглолистенят плаун /Lycopodium selago/е многогодишно тревисто растение от семейство Плаунови. Стъблото му е пълзящо с изправени разклонения, които са гъсто облистени и на височина достигат около 30см.  Листата са малки, разположени спирално и имат заострена форма. Те са слабо назъбени и корави. Дълги са около 5-8 мм. Спорангиите имат бъбрековидна форма и са разположени в средните стеблени листа.

Иглолистен плаун – Използвани части:

Използват се надземните части на растението.

Иглолистен плаун – Начин на употреба:


Още по темата АлкохолизъмАсцитХапче премахва удоволствието от алкохолаАлкохолен хепатитОсем начина да заспивате при безсъние Приготвя се отвара от растението – около 10гр от иглолистния плаун, който трябва да е ситно нарязан. Вари на слаб огън в 200мл вода, около 15 минути. След като се изстуди, към отварата се добавя определено количество вода, за да върне първоначалния си обем, след което се прецежда. Лечението трябва да започне 3-4 дни след спиране употребата на алкохол.  Болният трябва да изпие до 100гр 5% разтвор от отварата и след 10-15 минути  трябва да погълне до 5гр алкохол. Реакцията настъпва след около 15 минути.  Дава се още малко количество алкохол преди всеки пристъп на повръщане и по този начин се създава отвращение към алкохола.

Иглолистен плаун – Лечебни съставки:

В надземните части на иглолистния плаун се съдържат алкалоиди. Съдържа около 40-50% мазнини; 25-45 % споронин, въглехидрат - подобен на целуозата; 3-5 % дихидрокофеинова киселина. Растението е богато на минерални вещества, съдържащи  алуминий, титан, манган, желязо, мед, цинк и др.

Иглолистен плаун – Къде се среща?

Иглолистния плаун расте във високопланинския поят на нашите планини - по каменливи, скални места. Среща се от 1200 до 2600м надморска височина.