Бухалчест плаун - Действие и приложение:

При хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене. Притежава особено свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол да предизвиква неприятни, тягостни усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене.

Спорите на плауна се използуват външно като пудра за облекчаване на сърбежа и болката при някои кожни възпаления и екземи. Клонките, които съдържат алкалоиди и в големи дози са отровни, се използуват като болкоуспокояващо средство при различни видове болезнени състояния на вътрешните органи, на мускулите и ставите - най-често при ревматизъм, неврити, бъбречни и чревни колики и др. Понякога се прилагат и като пикочогонно и слабително средство и за предизвикване на повръщане.

Бухалчест плаун - Описание:

Бухалчест плаунМногогодишно тревисто растение с пълзящо по земята стъбло, дълго до 1 м, тънко, вилужно разклонено. От него излизат вертикално изправени, също дихотомично разклонени клонки. Листата малки, дълги 3-5 мм, линейни, шиловидни, завършващи с бяла власинка, дълга 2-3 мм, гъсто спирално разположени върху стъблото и клонките. Спороносните класчета са по 1-3, линейно-цилиндрични, дълги 3-6 мм, връхни, с тънка и дълга дръжка (1,5 - 15 см), по която се намират редуцирани и нарядко разположени жълтеникави назъбени и разперени листчетата. Листчетата на класчето са широко яйцевидни, назъбени, заострени и в основата им се намира по един бъбрековиден спорангий.

Бухалчест плаун - Използвани части:


Още по темата АлкохолизъмРевматизъм ( Rheumatism )Неврит - Лечение и Симптоми на НевритБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания В медицината се употребяват спорите (дрога Lycopodium) и надземната част (дрога Herba Lycopodii).

Бухалчест плаун - Начин на употреба:

Прилага се запарка от 1 чаена лъжичка клонки на 1/2 л вряща вода. Запарката се изпива за 1 ден.

Бухалчест плаун - Лечебни съставки:

Спорите съдържат около 50% неизсъхливо тлъсто масло (съставено от глицериди на палмитиновата, стеариновата, арахиновата, олеиновата и линоловата киселина), около 20% веществото спорнин (терпен, подобен на суберина и кутина), захари, минерални вещества, фитостероли и протеини. В клонките се съдържат алкалоиди - клаватин, клаватоксин, никотин и др.

Бухалчест плаун - Къде се среща?

Расте по каменливи и скални места, между хвойнови храсталаци и в смърчови гори в Средна и Западна Стара планина, Витоша, Рила, Западен Родопи и Пирин, между 1600 и 2200 м н. в.