Обикновено изтравниче

Oбикновено изтравниче – Действие и приложение:

Обикновеното изтравниче се използва в народната медицина. Отвара от листата му се използва като успокоително средство при силна уплаха. Използва се и като средство за лечение на косопад. Под формата на отвара билката лекува фебрилни заболявания, също е от полза при кашлица, хроничен катар, дрезгав глас, грип, астма, и т.н. Също така е ефикасена при плеврит. Oтвара или сироп от билката могат да се използват свободно. Тези растения са високо ценени от някои лекари и заслужават разследване.  Билката служи като адстрингентно и диуретично средство. Стръковете на билката се прилагат като отхранващо средство.

Oбикновено изтравниче – Описание:

Обикновеното изтрачниче (Asplenium trichomanes) е многогодишна тревисто растение от семейство Изтравничеви. Обикновеното изтравниче е дребна папрат с неестествено дебело за размерите й туфесто коренище. Листата на растението са дълги от 5 - 20 см. Те са просто перести с 18 до 45 продълговати яйцевидни делчета от едната страна. Всяко от тях е с къса дръжчица и грубо назъбен над основата ръб. Те са кожести жълтозелени или сивозелени на цвят с червено-кафяви до черни силно лъскави и много жилави дръжки и оси, които дълго остават по коренището и след опадането на листните делчета.


Още по темата Птичи грипЛарингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаКосопадАстмаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапия Купчинките от спорангии - сорите, формата им е продълговата и са разположени косо спрямо средната жилка на листните делчета. Сорите са покрити с тясно ципесто покривало само в началото на развитието им. От всички  папрати, които се срещат на нашта територия, единствено зеленото изтравниче (Asplenium viride) прилича по някои външни белези на обикновеното изтравниче. Както може да се предположи от името му, осите на листата му са зелени. Между двата вида има и други разлики, но дори само този белег е достатъчен за лесното им разграничаване. Времето за бране на билката е през лятото – от юни до септември. Събира се цялата цъфтяща надземна част на билката или само корените, които се изкопават през есента след узряването на семената или през ранна пролет — в началото на развитието на растението. Веднага след изкопаването, корените се измиват и отцеждат.

Oбикновено изтравниче – Използвани части:

Използват се надземната част на билката, по-рядко коренището.

Oбикновено изтравниче – Начин на употреба:

Използва се под формата на отвара и сироп.

Отвара: 2-3 супени лъжици се запавяват с 500мл кипява вода. Пие се 3 пъти на ден. Има успокойтелно действие.

 Сироп: 1 част билка се добавя в 10 части вряща вода и 19 части захар; захарта се добавя постепенно. Приемат се по 1-2 супени лъжици на ден.  Главно се използва при настинка и грип.

Oбикновено изтравниче – Лечебни съставки:

Обикновеното изтравничесъдържа етерично масло, захар, танин, клей, и др. В надземната част на билката са установени аминокиселините: ацетилорнитин,   гама-окси-алфа-аминопимелинова киселина и нейният лактон.

Oбикновено изтравниче – Къде се среща?

Обикновеното изтравниче може да се срещне в цялата страна на надморска височина до 1700 м. Предпочита недостъпни места из скални пукнатини и отвесни скални стени. Също така расте в долините на реките и  дълбоките влажни долове. Среща се по каменисти скалисти места, сред  храстчета или дървесни видове, които й осигуряват сянка.